La ‘pinyolà’, un problema sense resoldre
Els apicultors han d’allunyar les seues colmenes de les varietats citrícoles híbrides amb la consegüent pèrdua econòmica que els suposa esta mesura que de no dur-se a terme perjudica els citricultors
Valencia
Des de l’1 d’abril i fins el 31 de maig els apicultors deuen allunyar les seues colmenes almenys a quatre quilòmetres de distància de les plantacions citrícoles de varietats híbrides. Una norma establerta per la Generalitat en 2010 per evitar la “pinyolà” que provocaria enormes pèrdues per als citricultors però que enfada als apicultors perquè perden també molta rendibilitat al no poder produir mel de la flor del taronger, la més rendible.
Des de l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-Asaja) el seu director Jenaro Aviñó demana que es duga a terme un pla de reconversió citrícola per eliminar progressivament eixes plantacions de cítrics de varietats híbrides que són les que pateixen la ‘pinyolà’. De fet, segons ha lamentat Aviñó, els consumidors rebutgen les mandarines que presenten pinyols, fet que provoca moltes pèrdues.
També reconeix el greuge que suposa per als apicultors que no poden fer mel de taronger durant este període de temps, malgrat que és el tipus de mel que els ix més rendible. Per això demana que s’aprofite el nou Pla de Desenvolupament Rural per dur a terme esta reconversió en el camp valencià.
![Jèssica Crespo](https://s3.amazonaws.com/arc-authors/prisaradio/a2892453-1524-4261-8ab0-961e0b7bc093.png)
Jèssica Crespo
Editora de Hoy por Hoy Valencia y redactora Radio Valencia Cadena SER. Anteriormente directora de de...