Sociedad | Actualidad
INTERNET

La meitat dels adolescents ha rebut contingut sexual per les xarxes

El 36 per cent dels joves d'Andorra poden estar fent un ús problemàtic d'Internet segons una enquesta de l'ARI encarregada per Educació i Unicef

Una adolescent davant una pantalla. Una enquesta a Andorra deetermina que un 36 per cent dels adolescents poden tenir un ús problemàtic d'Internet. / Donald Iain Smith/Blend Images

Una adolescent davant una pantalla. Una enquesta a Andorra deetermina que un 36 per cent dels adolescents poden tenir un ús problemàtic d'Internet.

Andorra la Vella

La meitat dels adolescents d'Andorra ha rebut contingut sexual a través d'internet, dels quals un 15 per cent, propostes per part de persones adultes.

A aquesta preocupant dada cal afegir-ne dues més: el 30 per cent dels adolescents de 10 a 16 anys reconeix haver quedat amb algú que havia conegut per les xarxes, i més de la meitat, haver visitat pàgines pornogràfiques.

Amb aquestes dades fruit de l'enquesta d'usos d'internet en l'adolescència, l'ARI determina que més d'un 36 per cent dels joves poden estar fent un ús problemàtic d'internet.

L'enquesta s'ha realitzat a més de 2.000 adolescents del país i l'ha desenvolupat l'ARI per encàrrec del ministeri d'Educació i d'Unicef.

Les dades preocupen la ministra Ester Vilarrubla qui ha avançat la voluntat d'establir un pla de formació en un ús saludable de les tecnologies entre les famílies. Aquest pla global ja s'està treballant amb les associacions de pares, les organitzacions juvenils, Andorra Telecom i Unicef.

L’enquesta demostra que les limitacions establertes pels pares comporten una disminució significativa de bona part de les pràctiques de risc. Així i tot, el director de l'estudi, Joan Micó, ha alertat que només el 25% dels progenitors posen normes a l’hora d’utilitzar internet, el 24% limita les hores d’ús, i el 14% els continguts als quals poden accedir. A més, els joves també asseguren que prop del 41% dels seus pares fan servir el seu propi mòbil durant els àpats familiars.

Ciberassetjament i videojocs

Pel que fa al ciberassetjament, el 14 per cent dels enquestats reconeix haver-ne patit almenys un cop a la seva vida.

Al respecte dels videojocs, es tracta d'una de les principals fonts d'oci dels joves, amb prop d'un 60 per cent que ho fa setmanalment, amb una mitjana de 10 hores. D'aquests, 1 de cada 3 hi destina diners. L'ARI estima, per les respostes donades per part dels adolescents, que a un 17 per cent l'ús dels videojocs els podria suposar un problema i un 3,1 per cent addicional podrien presentar símptomes d'una possible addicció.

Educació en línia

Pel que fa a l'educació en línia, el 84 per cent dels alumnes ha rebut classes online des de linci de la pandèmia i un 32 per cent li dona una valoració global bona o molt bona. La gran majoria considedra que té els coneixements suficients per seguir una classe virtual i els mitjans necessaris per fer-ho. Més de la meitat, però, assegura haver-se sentit sobrepassat en algun moment.

L'enquesta s'ha realitzat a 2.161 joves d'entre 10 i 18 anys de tots els sistemes educatius del país. Gairebé tots els enquestats diposen de telèfon mòbil amb connexió a internet. Pràcticament la totalitat l'usen per treballar a l'escola i de manera lúdica i la meitat dorm amb el mòbil a l'habitació i prop d'un 18 per cent es connecta diàriament passada la mitjanit.

Xarxes socials

Pel que fa a les xarxes socials, quasi la totalitat dels enquestats l'utilitza en gran part per xatejar i socialitzar.

I pel que fa als usos, majoritàriament per consumir música, pel·lícules, sèries i per jugar. La sisena utilització més habitual és per fer-hi tasques escolars.

Marisol Fuentes Pérez

Marisol Fuentes Pérez

Periodista llicenciada per la UAB. Des del 2007, directora de Ràdio SER Principat d’Andorra, emissora...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00