Sociedad | Actualidad

Amiant a 200 escoles de Catalunya

Famílies i sindicats demanen un calendari de substitució immediat d'aquest material potencialment cancerigen

El Departament d'Educació assegura que farà més actuacions quan "el nou pressupost ho permeti"

El Parlament va instar el Govern a retirar-lo abans de l'inici del curs 2017-2018

La retirada d'amiant l'ha de fer per una empresa professional i certificada. / Getty Images

La retirada d'amiant l'ha de fer per una empresa professional i certificada.

Barcelona

A Catalunya, hi ha 200 escoles amb amiant en les seves estructures segons reconeix la mateixa Generalitat. Un material potencialment cancerigen que s'hauria d'haver retirat abans de l'inici del curs 2017-2018, tal com va demanar el Parlament de Catalunya. Famílies i sindicats demanen un calendari de substitució immediat i el Departament d'Educació assegura a SER CATALUNYA que farà més actuacions quan "el nou pressupost ho permeti".

Són 198 centres que tenen fibrociment a les cobertes, als baixants exteriors o en altres llocs. El Govern explica que n'havia censat més de tres-cents i que, durant els últims anys, ha fet més d'un centenar d'actuacions. Comissions Obreres recorda que la conselleria incompleix una resolució del 2017 en què el Parlament instava a la Generalitat a retirar tot el fibrociment dels centres educatius. "El Departament s'ha limitat a donar-nos un inventari. Falta un calendari per la retirada i un pla de substitució. El més important és que s'havia de fer abans de l'inici de curs 2017-2018", explica Carme Rodríguez, portaveu del sindicat. Les famílies d'alumnes es miren les dades amb preocupació i exigeixen més transparència a la Generalitat. La presidenta d'AFFAC, Belén Tascon, demana no només un llistat, sinó tenir coneixement d'aquells centres que estan "en pitjor situació". 

A hores d'ara, el Departament no ha fet cap calendari - com es demanava a la resolució de fa quatre anys - i, fonts d'Educació expliquen a SER CATALUNYA, que només s'actua "amb urgència" quan es detecta el "més mínim risc". Asseguren també que incrementaran el nombre d'actuacions, "en la mesura que el nou pressupost ho permeti".

El pneumòleg expert en amiant, Josep Tarrés, posa en dubte les dades del Govern - diu que són molts més els centres afectats - i creu que s'hauria d'actuar immediatament perquè ja s'ha acabat la vida útil de la majoria d'aquests materials. Tarrés apunta que el fibrociment comença a desprendre fibres a l'aire quan fa més de trenta-cinc anys que està instal·lat, sigui o no manipulat. Recorda que aquest material és especialment perillós pels infants, ja que "són més baixets, respiren més vegades que els adults i el seu sistema respiratori s'està acabant de desenvolupar".

Amiant davant del pati

Els problemes amb l'amiant no s'acaben aquí. També hi ha preocupació entre aquells centres que tenen fibrociment a l'edifici del costat, en alguns casos, davant del pati. No estan censats i només es coneixen quan les famílies o les mateixes escoles se'n fan ressò.

A l'escola Teresa Claramunt de Sabadell, el temporal Filomena va fer caure una coberta d'uralita de l'edifici del davant enmig del pati. Educació va retirar les restes d'amiant del terra, però des de l'AMPA denuncien que l'escola està en una zona industrial envoltada d'edificis amb amiant i que, si hi ha un altre temporal, la situació es podria repetir. A les escoles dels Encants, Gaia i Leonor Serrano de Barcelona, pares i mares estan en peu de guerra: "Som tres escoles de la mateixa illa envoltades d'amiant per tot arreu", explica Blanca Sánchez, membre de l'AFA de l'escola dels Encants.  A tocar del pati, hi ha una nau de grans dimensions amb una teulada d'amiant molt malmesa. L'Ajuntament la va encapsular amb una resina, però les famílies exigeixen la seva retirada. 


 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00