Sociedad | Actualidad

El PSC demana reconèixer Catalunya com a nació i Espanya com un país plurinacional

És una de les propostes que els socialistes volen aprovar al Congrés que celebraran del 13 al 15 de desembre, i on també defensaran la reforma federal de la Constitució

Miting del PSC durant la darrera campanya electoral(Getty Images)

Miting del PSC durant la darrera campanya electoral

Barcelona

Al document marc, el PSC argumenta que aquest reconeixement de Catalunya com a nació i d’Espanya com un Estat “plurinacional, plurilingüe i pluricultural” és la forma que tenen els socialistes d’entendre “la unió i la igualtat en la diversitat”. A més, reivindiquen la reforma federal de la Constitució, no com una “finalitat en sí mateixa”, sinó com la via per “recompondre els consensos trencats i modernitzar el país”.

En aquest sentit, destaquen que la crisi catalana només es resoldrà a través del “diàleg, la negociació i el pacte”, sempre dins de la legalitat. Segons el full de ruta que proposen, primer hi hauria d’haver un acord entre les forces catalanes, després aquestes reformes s’haurien de negociar a nivell Estatal i, finalment, hi hauria d’haver un referèndum a tot Espanya per avalar els canvis.

El PSC també defineix el finançament de les comunitats com un element “prioritari” a l’hora de construir aquest Estat federal i, en aquest sentit, aposta per crear una “hisenda federal”, en la línia, diuen, del que recull l’Estatut d’Autonomia. Això sí, a la ponència no apareix cap referència al concepte “d’ordinalitat” que el partit fa anys que defensa i que consisteix en que les comunitats que més diners aporten siguin també les que més diners rebin.

La ponència aborda altres temes, com la situació de TV3 i Catalunya Ràdio. Els socialistes defineixen la televisió i la ràdio pública catalana com a “instruments d’agitació i propaganda” en bona part de la seva programació i es comprometen a impulsar una reforma perquè les seves direccions s’escullin en un concurs internacional.

Tot això queda recollit en un document de 36 pàgines, que encara pot ser modificat durant el Congrés a través d’esmenes, i que recull altres propostes com suprimir la referència a l’Església catòlica de la Constitució, denunciar els acords amb el Vaticà de l’any 79 i derogar tots els acords amb la resta de religions. És el mateix document que inclou la polèmica inicativa amb la que el PSC diu que vol “flexibilitzar” la immersió lingüística.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00