Sociedad | Actualidad

Barcelona declararà l'emergència climàtica al gener

A partir d'aquella data s'aplicaran mesures concretes per combatre l'escalfament global i abans se'n faran d'altres com la reducció del trànsit als carrers Aragó i Mallorca

Imatge d'arxiu de la ciutat / Getty Images

Imatge d'arxiu de la ciutat

Barcelona

Barcelona declararà oficialment l'emergència climàtica l'1 de gener del 2020. Aquell dia la ciutat començarà a desplegar accions concretes per mitigar els efectes del canvi climàtic. Així s'ha decidit a la cimera pel clima que s'ha celebrat aquest dimecres a l'ajuntament i que ja presidit l'alcaldessa, Ada Colau.

Més de 300 persones han participat en aquesta trobada pionera. Hi havia representants de l'Estat i la Generalitat i d'unes 200 entitats, col legis professionals, sindicats i experts.

La reunió ha servit, d'entrada, per constituir la Taula d'Emergència Climàtica, un grup de treball que té l'encàrrec de definir mesures contra l'escalfament global que es començaran a desplegar tan bon punt es declari oficialment "l'emergència climàtica" a la ciutat.

A la reunió l'Ajuntament també ha anunciat accions previstes per ja mateix. A partir de la tardor ja es veuran alguns canvis a la ciutat. El carrer Aragó tindrà un carril per autobusos i taxis que permetrà treure 6.000 cotxes diaris d'aquesta gran avinguda i el carrer Mallorca tindrà un carril menys.

Es reduirà la velocitat a 30 kilòmetres per hora a carrers cèntrics com Rocafort, Borrell, Sicília, Gran de Gràcia o Ausiàs March i s'ampliaran les superilles de Sant Antoni i Horta i se'n definiran de noves a Sant Gervasi i l'Eixample.

A més, s'estudiarà la creació d'un peatge d'accés a Barcelona, l'anomenat peatge de congestió que ja s'aplica a ciutats com Londres o Estocolm. I es promourà una reforma de les ordenances perquè la zona blava es cobri segons les emissions de CO2 dels vehicles.

També es començarà a treballar per eradicar els productes de plàstic d'un sol ús a la citat, ampliar el sistema de recollida de les escombraries porta a porta i es continuarà pacificant el trànsit a l'entorn de 85 escoles.

L'ajuntament calcula que amb aquestes primeres mesures i amb la posada en marxa d'una zona de baixes emissions, a partir de l'any que ve Barcelona deixarà d'emetre 210.000 tones de CO2. És un 6% del que emet la ciutat en un any.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00