Hoy por Hoy GandiaHoy por Hoy Gandia
Actualidad
Tradición oral

"Els sobrenoms de Gandia" d'Emili Selfa

Els sobrenoms i les dones a la ciutat de Gandia

"Els sobrenoms de Gandia" d'Emili Selfa (17/06/2019)

"Els sobrenoms de Gandia" d'Emili Selfa (17/06/2019)

07:14

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

Gandia

  Benlliure. També les benioperes, Rosa i Maria la Bada, que vivien al carrer de la Muntanya; la tia Poma de la placeta de Camilo; la Blanca, salaurera del carrer del Mig; Assumpció i Encarna Mira Mascarell, la Forastera, que vivien al carrer de la Muntanya; Cándida Mayor Fuster, la Guapanda, i família amb botiga al carrer de la Magdalena; i la Faraona, del carrer Nou. A la Marxuquera l'olivana Maria Cotaina, la Blanca. O a Santa Anna, Rossita la Coa; Vicenta la Munyequita; la Pollina, la Puta i la del Culogordo. Al centre de la ciutat, Maria Dolores Candela, la Patty, professora de l'Institut Vell; Maria la Brava, de la plaça de Loreto; la Furtamarits; la Beibi; la Milagrosa; la Virreina; i Úrsula la Sentida. O al Raval, la Taca i Amparo Deusa, la Postinera del Prado.

Un altre aspecte ben abundant són els malnoms referits a noms propis o a llinatges, com són els casos de les benioperes Amparo Bañuls, la Calistra, del carrer del Molló; Sara la Damiana, filla del tio Damià Mira; la tia Duviquis, del carreró del Cossi, la Ferrairona, verduleria del carreró de la Plaça Major; Rosario Fuster, la Jecinta; i la tia Pilara Orengo, la fornera del carrer de la Magdalena. A Corea teníem a la Calabuija del carrer de Sant Tomàs de Villanueva, Elvira la Gerarda, del carrer de Sant Joan de Ribera, i la botiga de Tiua, del carrer del Magistrat Català. Al Grau, Sussana, la tia Càndida, i la Nila del carrer de Trevijano. O a Benipeixcar, Maria la Càndida, modista de la carretera d'Albaida; Pepita de Leutèria, també de la carretera; Paquita Orengo, la Fonsila del carrer del Racó, i Dolores Ferrairó, la Ferrairona. A Santa Anna, les Fabianes. A la Vila, Maravillas Kern, Maravilla, del comerç El Barato del carrer Major; o la Merxe, coneguda dona de la vida del carrer de les xicones. I al Raval, la tia Jesusa del carrer dels Pellers, i la tia Ricarda que feia pilotes de tela i les venia al Prado.

En menor grau apareixen les que porten referències toponímiques o del lloc de procedència, com en són les graueres, Rosario Ramírez, la Beniopera, del carrer de Cullera, la Catalana, i Lola la Malagenya; la botiga de la Vallera del carrer de Vallier o Conxa la Beniopera, modista de Benipeixcar.

Com han escoltat, tot un univers de dones, com no podia ser d'altra manera.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00