Sociedad | Actualidad

Amb el cistell boletaire a punt

D'aquí a poques setmanes tornarà a entrar en vigor el carnet que regula les condicions en les que es poden collir bolets. Als boscos de Poblet es preveu repartir més acreditacions a persones de fora i menys als autòctons.

Boletaires recollint bolets.(ACN)

Boletaires recollint bolets.

L'inici de la tardor és sinònim de passejades per la muntanya els diumenges al matí per anar a buscar bolets. Aquest serà el segon any en el que, tothom qui vulgui anar amb el cistell a sota el braç pel paratge natural de Poblet, haurà de treure's prèviament el carnet de boletaire. El primer va ser el 2012 i la tardor passada va ser d'impàs, ja que com que no va ploure no n'hi havia. Enguany, amb les pluges que estan caient des de fa setmanes, els experts auguren que n'hi haurà per donar i per vendre.

Bones valoracions del carnet a Poblet

A la zona es valora molt positivament la iniciativa, ja que ajuda a regular una situació que fins ara era una mica caòtica. Segons el director del PNIN, Antoni Vallvey, "calia posar ordre. En els darrers anys, a causa dels programes de televisió, buscar bolets s'ha posat de moda i hi havia dies en què semblava la rambla". Assegura que la gran majoria de veïns està d'acord amb el carnet.

Más información

Més carnets a persones d'altres comarques

Durant el 2012 es van donar 2.200 autoritzacions per anar a collir bolets als boscos del PNIN. Un 70% es van donar a habitants dels voltants, que havien de pagar un euro per tota la temporada, mentre que el 30% restant van pagar 10 euros. Tots tenien una limitació, collir 6 kg com a màxim. De cara a aquest any s'espera que la tendència s'inverteixi, és a dir, que es reparteixin més autoritzacions a foranis i menys als autòctons. Vallvey diu que això és perquè els veïns durant el primer any van demanar molts carnets per donar suport a la iniciativa, però que ara la situació es normalitzarà i tan sols el voldran els que realment van molt sovint a la muntanya.

Oposició al carnet a les Terres de l'Ebre

Al sud de la demarcació de Tarragona hi ha molta reticència al carnet del boletaire, i són molts els ajuntaments que han aprovat mocions en contra. Xavier Clopés, subdirector general de boscos de la Direcció General de Medi Natural, ha explicat a Ràdio Ebre que es crearan comissions d'estudi a cada territori per tal de saber-ne l'acceptació i discutir cada cas. Justifica la necessitat d'implantar el carnet per poder reinvertir diners en la protecció dels boscos, especialment en un moment on s'han dut a terme retallades que han afectat la gestió d'aquests espais que depenen del govern català.

A les Terres de l'Ebre s'han demanat 300 autoritzacions per via telemàtica.

Els micòlegs volen tres carnets diferents

La Societat Catalana de Micologia, per la seva banda, demana que el carnet de boletaire distingeixi entre professionals, aficionats i científics, ja que considera que les motivacions per anar al bosc amb el cistell a sota el braç són diferents depenent del col·lectiu. Afegeixen que un carnet professional ajudaria a millorar la qualitat dels productes, ja que sovint a les parades de bolets s'incompleixen normatives.

Eva Hidalgo

Eva Hidalgo

Periodista a SER Tarragona - Ràdio Reus i apassionada de l'ofici d'explicar històries.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00