Sociedad | Actualidad

Gimnasos "a la carta"

Després d'un any de davallada, els gimnasos de Lleida recuperen clients. Ho fan apostant per noves activitats: running amb professor o entrenar coses útils pel dia a dia

(Imatge d'arxiu d'un jove fent peses -FOTO:ACN-)

Els gimnasos de Lleida incrementen entre un 2 i un 3 per cent el nombre de clients en el darrer any. Abaratir costos, reduir preus i especialitzar-se, n'és la clau per entendre l'increment. Així ho diuen des de l'associació de gimnasos privats de Lleida. El seu president Sergi Catalina explica que s'està començant a veure certa recuperació i diu que "sembla que el fet que s'estigui solucionant una mica la crisi ha afavorit que la gent es vulgui apuntar un altre cop al gimnàs".

Abaratir preus

L'increment de l'IVA, el setembre de 2012, que va fer que els gimnasos, com d'altres productes passessin del 8 al 21 per cent, va fer que hi hagués una gran davallada de clients. La situació s'ha anat normalitzant, apunten. Un cop els clients ocasionals, els que paguen però no van mai, han marxat, ara qui es queda segueix fent ús i qui entra de nou, ho fa sabent què vol.

El propietari del gimnàs Ekke, Pep Castarlenas, diu que van notar una davallada important durant el principi de 2013. És habitual que es donin de baixa una gran part de clients: entre un 25 i un 50 per cent a l'any dels més de 6 mil que hi van. El problema és que durant aquest període, es va anar al meitat de la gent i no es va renovar amb el mateix nombre de clients. Ara, això s'ha recuperat i fins i tot tenen un 3 per cent més de clients que abans de l'IVA. Castarlenas assegura que "estem en creixement. El balanç baixes/altes en aquests moments comença a ser més favorable a les altes i per tant hi ha un creixement de número d'abonats a les instal·lacions esportives".

El mateix diu, des del Gimnàs Royal, el seu director Arnau Lloret. Sembla que la tendència és a recuperar clients i a millorar. Els que es queden ja no pensen en marxar, i n'entren de nous. "Des de la repercussió de l'IVA, on hi va haver un descens important, sembla ser que ara, al primer trimestre d'aquest any, sembla que la tendència és positiva-assenyala Lloret- No ens volem esperançar en excés, però sí que sembla que els abonats que van entrant sumen als totals, i les baixes han anat a menys".

La clau? Un d'elles i potser la més important. Que els gimnàs no afecti a la butxaca. És el cas de Zenkiu que ha creat molts packs segons necessitats i economies. A més hores pagues més, i a la inversa. La quota mitjana que fa un parell d'anys costava 69 euros, ara en costa 49. El director, Raúl Aguirre, diu que amb aquesta filosofia han guanyat en el darrer any un 30 per cent de clients. "La gent ja sap què és Zenkiu. Coneix tota la qualitat que hi ha hagut sempre, però clar, s'ha d'ajustar a la situació i saber què podem fer per ajustar-nos" assenyala Aguirre.

Activitats per a tots

En el cas d'alguns altres, no es tracta d'ajustar preus, sinó de donar allò que vol la gent. Així ho explica la professora del gimnàs especialitzat per a dones, Mònica Segués. Van decidir fer classes més curtes, per ajustar preus, però més intenses i amb més profit. La clau, diu Segués, és "introduir un sistema d'entrenament molt més personalitzat perquè els 30 minuts siguin molt més eficients i rendibles per a la persona".

Aquesta situació que es dóna a Lleida, avisa el president de la patronal catalana de centres de fitness privats, no és aplicable a la resta de Catalunya, on encara els números són en negatiu i no s'ha incrementat el nombre de clients. Una variant que explica el bon comportament de la ciutat de Lleida, diu Toni Brocal, és el fet que a Lleida s'ha professionalitzat molt aquest negoci, i per això s'ha buscat què vol el client. La realització de noves activitats, com el running a l'exterior, per exemple, o l'especialització dels gimnasos en determinades matèries, apunta Brocal, en són la clau.

Per això diu que cal "incloure activitats que ara mateix ja tenen resultats que els clients poden comprovar. Molt correctament portades i amb individualització al client i un seguiment. També cal tenir en compte les activitats que tenen com a nucli el gimnàs, però que es fan fora: participació en curses populars, participació outdoor. El gimnàs és el nucli on ens canviem, però tenim un tècnic amb qui fem la pràctica esportiva fora".

Entrenar al gimnàs com portar la cistella de la compra

Un exemple d'aquestes ofertes individualitzades, són les que fa el Gimnàs Trèvol. En aquest cas, no ha patit la crisi amb una davallada de clients, ja que el fet de ser concertat li ha permès des d'un principi, explica la directora del gimnàs Trèvol, Maria Campos, tenir una quota econòmica de 47 euros i mantenir les 5 mil places ocupades.Això sí, fa un any i mig que ja no tenen la llista d'espera de 2.000 persones que hi havia al principi. Com mantenir clients? Campos assenyala que és seguir la línia marcada per tothom. Donar el servei que busca la gent: professors de running al carrer, ara tant de moda, o plans especials per a temes concrets. Per exemple, sessions específiques per millorar en coses tan habituals com portar la cistella de la compra. Maria Campos explica que la idea és que "la bossa de la compra sigui més fàcil de transportar. Amb moviments tècnics treballem aquestes musculatures, per tal que després tot sigui més fàcil".

A ciutats com Barcelona, on les dimensions dels centres són més grans, es fa més difícil copiar aquest model de Lleida, i això és un dels causants que molts gimnasos de la resta de Catalunya trobin problemes per remuntar el vol. Qui ha fet bé la feina, i ha reduït costos i baixat preus, es recupera. Qui té grans infraestructures, difícils de gestionar, ho té magre per tornar a recuperar la situació d'abans, i la seva única possibilitat és replantejar-se fer el pas i canviar l'estratègia, seguint, diu, el camí de gimnasos com els lleidatans.

Sergi Catalina, pt ass. gimnasos privats de Lleida. La gent torna "a apuntar-se una altre cop"

00:13

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/20140609csrcsrcat_16.Aes/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Maria Campos, Dra gimnàs Trèvol. Fan activitats per transportar "la bossa de la compra més fàcil"

00:12

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/20140609csrcsrcat_17.Aes/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00