Sociedad | Actualidad

Diferents versions sobre el setge al Parlament

L'exdiputat Josep Maria Llop parla de "setge", "falta de diàleg" i "excepcionalitat", mentre que Salvador Milà diu que no va "veure ni rebre" cap agressió física i moral" i Joan Boada defineix de "desastre" el dispositiu policial

Alguns dels manifestants imputats i els seus familiars i amics a les portes de l'Audiència Nacional abans de l'inici de la tercera sessió(ACN)

Alguns dels manifestants imputats i els seus familiars i amics a les portes de l'Audiència Nacional abans de l'inici de la tercera sessió

Visions molt diferents sobre uns mateixos fets les que ofereixen els diputats i exdiputats catalans que van viure el Setge del Parlament el 15 de juny de 2011. La majoria dels polítics convergents han parlat d'una situació d'excepcionalitat, coaccions i fins i tot por. Mentre que els d'esquerra han minimitzat la situació. Diuen que es va tractar de fets aïllats i l'exnúmero 2 d'Interior, Joan Boada, fins i tot ha definit de "desastre" el dispositiu policial

Más información

Els primers diputats que han declarat, tots ells diputats de Convergència i Unió que han utilitzat el sistema de videoconferència, han parlat d'una situació "d'excepcionalitat" i de coacció, el que vindria a reforçar els arguments de l'acusació, sobretot de la fiscalia, que demana 5 anys i mig de presó pels acusats perquè consideren que van alterar el funcionament de la Cambra catalana i van crear un estat d'excepcionalitat perquè les màximes autoritats van acabar accedint a la Cambra en helicòpter.

El més explícit ha estat l'exdiputat invident Josep Maria Llop que ha explicat que va tenir la sensació que els manifestants "volien bolcar" el cotxe on viatjava juntament amb el President Artur Mas. Ha especificat a una de les defenses que de "diàleg i interpel•lació no n'hi va haver cap".

Llop ha explicat que va ser una situació de "setge i d'intentar impedir que exercissim la nostra feina".

Més enllà ha anat la diputada convergent Annabel Marcos, que va patir una crisi d'ansietat, després que "un fals fotògraf l'agafés i la fotografies insistentment". Ha dit parlat de "por" i d'intimidació".

En canvi, l'ex parlamentària del PSC, Montserrat Tura, ha negat que la situació fos "de por", en comparació amb "les situacions que ha viscut en els càrrecs de responsabilitat que ha ocupat", com a consellera d'Interior i Justícia.

Ha matisat que "la majoria dels manifestants" no "es van comportar d'aquesta manera" i que fins i tot "demanaven disculpes pel que havia passat".

Un altre ex alt càrrec d'Interior, l'exnúmero dos del departament per Iniciativa, Joan Boada, ha descrit com "un autèntic desastre" el dispositiu policial que van fer els Mossos aquell 15 de juny de 2011.

Ha assegurat que es van fer "diferències" entre els diputats i li ha semblat "curiós" que alguns acabessin entrant en helicòpter. També nega que la situació fos "de perill, potser d'intranquil•litat".

El seu company de partit, Salvador Milà, ha especificitat al Tribunal que no va "veure ni patir" cap agressió "ni física ni moral" aquell dia.

Tant Milà, com Boada i Alfons Lopez Tena han declarat presencialment des de l'Audiència Nacional perquè discrepen que el judici s'estigui fent a Madrid, i no a Barcelona, i consideren exagerades les penes que es demanen pels acusats

El jutge Fernando Grande Marlaska ha hagut d'amonestar verbalment en diferents moments els acusats i el públic de la Sala, per riure i comentar la jugada i perquè entraven i sortien de la sala.

També els ha advertit perquè li havia arribat que alguns havien "fumat substàncies estupefaents" als lavabos de la seu de San Fernando de Henares on s'està celebrant el judici.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00