Sociedad | Actualidad

Els antiavalots de Mossos experimenten sense pilotes

La crisi política pel cas Quintana i la desaparició de les bales de goma obliga la Brigada Mòbil a replantejar procediments, a crear nous protocols i tàctiques i a comprar noves eines per dispersar

Una unitat de la Brigada Mòbil dels Mossos d'Esquadra a la Plaça de Catalunya de Barcelona(ACN)

Una unitat de la Brigada Mòbil dels Mossos d'Esquadra a la Plaça de Catalunya de Barcelona

La cúpula de la Brigada Mòbil ha plantejat, per exemple, la necessitat de comprar un o dos canons d'aigua nous per dissoldre manifestacions violentes. La proposta, però, xoca amb la falta de pressupost. En canvi, el departament d'Interior ha abocat, fins ara, molts recursos a aquesta unitat amb la compra de noves eines (una furgoneta de comandament, un canó de so, gas pebre, noves llançadores, tanques i càmeres).

Amb alguns aldarulls encara calents, com el de suport a Gamonal, el Comissari Ferran López i l'Inspector, Marc Caparrós han exposat en les últimes setmanes alguns d'aquests canvis i també els plans de futur a uns 400 comandaments del cos i també als sindicats.

Más información

Entre els plantejaments que van explicar hi ha la necessitat de comprar un o dos nous canons d'aigua a pressió ja que el conegut com a "botijo", la tanqueta que van adquirir fa 20 anys ha quedat força obsoleta i només serviria per fer presència. Té capacitat per 3.500 litres d'aigua i per disparar raig durant uns 4 minuts. A més l'actual camió, que fins ara ha criat pols al garatge, és massa gros i només es podria fer servir en grans avingudes de ciutats com Barcelona.

Un canó d'aigua nou costa uns 700.000 euros i la proposta encara no ha rebut la llum verda de la conselleria, que, per altra banda, porta mesos abocant molts recursos a la BRIMO. Ara mateix per exemple hi ha licitades 110 llançadores que se sumaran a les 40 que ja tenen els antidisturbis. Cada una costa uns 1.800 euros i cada projectil entre 25 i 30. Les llançadores disparen bales d'escuma i permeten als agents apuntar a un objectiu concret, a diferència de les pilotes de goma.

Agents d'ARRO (Àrea Regional de Recursos Operatius) també podran fer servir llançadores i queda obert el debat sobre si s'han d'incorporar o no a la plantilla de la BRIMO. La cúpula de la Brigada Mòbil planteja també incrementar el nombre d'efectius, passar dels 450 que hi ha actualment a uns 800. Una altra proposta que, de moment, és només una idea.

So, pebre i tanques

Els antidisturbis experimenten amb noves eines: han incorporat un canó de so (RLAD) que ja han fet servir en les últimes manifestacions amb aldarulls, gas pebre, que ja tenen però no han utilitzat i es licita també la compra de tanques mòbils, que serviran per tallar puntualment alguns carrers i els agents quedaran protegits darrera. Es compraran entre 100 i 150 metres de tanques, que els antidisturbis portaran en una mena de remolc i podran desplegar als punts que creguin oportuns.

Per altra banda, s'ha adquirit prop d'un centenar de càmeres que els agents podran portar per exemple a la part davantera de l'uniforme i enregistrar imatges subjectives. El seu ús està pendent de la comissió de videovigilància. A la tardor van començar a fer servir una furgoneta de comandament, que ha costat uns 100.000 euros, i que permet rebre imatges en temps real del que està passant i moure la resta d'unitats en funció de cada situació.

Caçadors de possibles vàndals

També hi ha canvis de tàctica. Segons ha pogut saber SER Catalunya s'incorporarà el sistema de "hunters"(caçadors) que fan servir altres països com Alemanya o Suècia. La idea és que un mínim de dos equips de la BRIMO uniformats s'introdueixin dins de la massa de gent per fer detencions. Envoltaran el possible vàndal i se l'emportaran darrera la línia policial. Actuaran així quan altres agents de paisà l'hagin identificat clarament o fins i tot quan la imatge es vegi nítida des de la càmera de l'helicòpter. En les últimes manifestacions les detencions s'han fet l'endemà o més endavant i la idea ara és combinar els arrestos in fraganti amb la investigació posterior de les imatges per tenir prou prova per arrestar-los després.

Durant l'últim any i mig, després de l'episodi d'Esther Quintana i la crisi política que això va provocar, s'ha revisat de dalt a baix el funcionament de la BRIMO. Hi ha hagut canvis de comandaments, s'ha escrit fins a 24 nous protocols de treball i s'han revisat tots els procediments interns. Per exemple, s'ha escrit el pla de comunicació entre comandaments i agents, o com s'han de fer servir les noves eines; com el gas pebre.

Que no es parli de la BRIMO

A més han fet canvis estructurals, com la creació d'una unitat tècnica que inclou diferents grups: un d'anàlisi, que s'ocupa d'intentar preveure el grau de conflictivitat d'algunes actuacions o manifestacions, un de recerca que busca instruments en altres països o el grup que es dedica a analitzar les imatges enregistrades durant les intervencions. També hi ha hagut modificacions d'estructura a la unitat operativa. La BRIMO ha fet alguns canvis estètics com ara comprar 500 boines, que van estrenar a finals de l'any passat.

Alguns d'ells també canvis forçats per la imminent desaparició de l'ús de pilotes de goma, que per altra banda, no s'han fet servir mai des que Ramon Espadaler va assumir el càrrec de Conseller d'Interior, a finals del 2012. El plantejament és tenir "eines robustes" però fonts policials reconeixen que no hi ha cap substitut igual d'efectiu que les pilotes. Reconeixen també que han provocat greus lesions i que la trajectòria és incontrolable.

Amb tot, en la nova filosofia de la BRIMO, el missatge que han trasmès a sindicats i comandaments és que es tracta de sortir menys a la premsa per actuacions polèmiques, que no hi hagi ferits per cap banda, i que l'endemà d'una actuació es parli bàsicament de les destrosses provocades pels radicals.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00