Sociedad | Actualidad

La pregunta obre interrogants

Quina o quines han de ser les preguntes en una hipotètica consulta sobre l'autodeterminació posarà novament a prova de resistència les relacions i capacitat d'entesa entre Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) i Unió Democràtica (UDC)

Artur Mas i Josep Antoni Duran i Lleida(ACN)

Mentre que Convergència ja s'ha definit -una pregunta amb dues respostes- Unió esquiva de moment entrar a fons en la qüestió argumentant que la prioritat passa ara pel consens entre les forces polítiques catalanes. A l'altra banda, Esquerra dóna pressa a un procés que d'aquí a final d'any centrarà el debat polític a Catalunya. El compromís del govern és complir el calendari i tenir data i pregunta abans del desembre

Más información

Acordar el contingut de la consulta serà durant l'inici del nou curs polític un dels principals esculls als quals s'haurà d'enfrontar el president de la Generalitat. Deixant de banda la negociació amb Madrid, els equilibris que haurà de fer Artur Mas entre Unió Democràtica i Esquerra Republicana s'intueixen complicats si tenim en compte el punt de partida dels respectius partits i poden tensionar encara més les relacions en el si de la Federació.

D'entrada, tant Convergència com Esquerra defensen una sola pregunta sobre la independència de Catalunya amb dues respostes possibles: si o no. Josep Rull, secretari d'organització de CDC, assenyala que "el què volem és consultar el poble de Catalunya si vol ser un nou Estat o no". Per la dirigent republicana Anna Simó " els referèndums arreu del món es caracteritzen per una per una pregunta clara i concisa i així també ho diu la llei catalana de referèndums".

Esquerra té tota la intenció d'accelerar el procés al màxim, així ho ha reiterat les darreres setmanes, mentre que Unió es mou en l'ambigüitat. Pels democristians la prioritat ara "no és marcar el número de qüestions que es plantegin ni la multiplicitat de respostes". Diu la diputada democristiana Mercè Jou que el més important és que "el contingut del què es pregunti estigui consensuat entre totes les forces polítiques".

Unió Democràtica, que creu en un model d'Estat confederal, defensa un consens al qual crida reiteradament els socialistes que tampoc tenen cap pressa per fixar una data per la consulta. Sobre com ha de ser la pregunta, Maurici Lucena, portaveu del grup parlamentari del PSC diu que "legal, acordada amb l'Estat i que contempli també la via federal".

El secretari general d'Iniciativa per Catalunya, Josep Vendell, posa com a condició més important que la pregunta sigui "jurídicament impecable". A tot això ICV-EUiA vol que el Debat de Política General que se celebrarà aquesta setmana al Parlament serveixi per avançar en el procés del dret a decidir. Per això, presentarà una proposta de resolució que exigeix que la cambra catalana fixi la via per iniciar el procés cap a un referèndum o consulta en un màxim d'un mes.

En general tots els partits aposten perquè independentment del número de preguntes i respostes la formulació sigui molt clara, perquè ningú en pugui qüestionar el resultat.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00