Sociedad | Actualidad

Bellvitge atén cada setmana un traficant amb cocaïna a l'estómac

Són les conegudes mules, que es juguen la vida a cada transport perquè corren els perill que se'ls rebentin les boles que porten a l'interior de l'organisme

Boles de cocaïna que la Policia Nacional va trobar a l'estómac d'un traficant(ACN)

Boles de cocaïna que la Policia Nacional va trobar a l'estómac d'un traficant

Hi ha situacions penoses, com la d'una noia veneçolana que dijous passat van jutjar a l'Audiència de Barcelona i que a mig camí va haver de vomitar la droga per tornar-se-la a empassar.

Más información

Aquesta jove duia 45 preservatius amb un pes net de 776 grams de cocaïna i una puresa del 56%. Durant el judici va declarar que ho havia fet per necessitat i sota amenaces de què farien mal al seu fill. La seva advocada, Raimunda Palencia explicava el viatge dramàtic d'aquesta dona de Veneçuela a Bolívia, després a Buenos Aires i fins a Barcelona. Ara s'enfronta a 6 anys i un dia de presó. "Tenia dolors de panxa i els dolors eren tan horribles que va haver de vomitar la droga, es va jugar el més important que tenim que és la vida i malgrat trobar-se tan malament va tornar a empassar-se les boles per por a què fessin mal al seu fill".

Hi ha casos tràgics que la policia no s'havia trobat mai, el d'una dona panamenya de 23 anys que a mitjans de desembre va arribar a Barcelona procedent de Bogotà amb dues bosses de cocaïna dins dels pits. Li havien fet dos talls, li havien col.locat els paquets amb dos nusos,i amb el llarg viatge i el pes de la droga se li van obrir els punts. "Hi ha gent que d'entrada li preguntes si porta droga i al final t'ho acaba dient i és difícil perquè normalment t'ho neguen. En el cas de la noia dels pits, ella continuava dient, malgrat tot, que no en sabia res, que algú li havia posat la drogadins dels pits", explica Anabel Gordo, inspectora de la Policia Nacional, responsable d'atenció al ciutadà a l'aeroport del Prat.

Detectar aquests traficants és tot un art, sobretot requereix experiència i intuïció. "L'entrevista és important, perquè si els preguntes si coneixen Barcelona i et responen que visitaran el parc del Retiro veus que alguna cosa no quadra", explica Javier López Escuer, inspector cap de secció a l'aeroport del Prat.

Davant de les sospites, els porten a fer una radiografia i si duen droga a l'estómac la policia els deté i els trasllada a l'Hospital de Bellvitge, el centre de referència per aquests casos. El cirurgià d'urgències que s'ocupa d'ells, Zoilo Madrazo ha explicat que cada setmana els arriba algú amb droga dins del cos. El risc és mortal; "La intoxicació per cocaïna és la més difícil de tractar perquè no té cap antídot i si això passa, s'ha d'operar al pacient per treure-li la droga de l'aparell digestiu. I alguna persona ha mort perquè no ha pogut sobreviure a aquesta intoxicació massiva", explica aquest metge, que des de l'any 2006 veu casos d'aquests. Segons Manuel Miguez, inspector d'investigació també a la terminal T1, les mules no tenen una consciència clara del perill real que corren. "En el fons saben que porten una substància que és perillosa, però fins a quin punt, crec que no ho valoren", diu aquest policia.

Les mules o boleros s'entrenen durant 15 o 20 dies per empassar-se les boles i després volen fins aquí, majoritàriament des de Sudamèrica. Cada vegada són més els ciutadans espanyols que ho fan. Les organitzacions criminals han començat a introduir cocaïna líquida en el transport de les mules. "El que busquen és amagar millor els paquets dins del cos i que costi més detectar-ho amb les radiografies", explica López Escuer. Els traficants esjuguen la vida i no reben ni el 10% del valor total de la cocaïna que transporten, normalment entre 4.000 i 7.000 euros per aproximadament un quilo de droga, que al mercat negre tindria un preu de més de 100.000 euros.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00