Sociedad | Actualidad

De Gispert diu que qui provoca és el ministre de Defensa

La presidenta del Parlament surt al pas de les paraules de Pedro Morenés, que va assegurar diumenge que els militars estaven "preparats, amb un paper ferm i seré, sense atendre absurdes provocacions"

La presidenta del Parlament, Nuria de Gispert(ACN)

La presidenta del Parlament, Nuria de Gispert

De Gispert aposta per demanar ja a l'Estat la convocatòria d'un referèndum amb la llei de consultes vigent. La presidenta del Parlament admet tenir "por" per possibles "revoltes socials" i per "situacions greus de moltes famílies" per les retallades

La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, en una entrevista a TV3, ha comentat les paraules del ministre de Defensa, Pedro Morenés, que va assegurar diumenge que els militars estaven "preparats, amb un paper ferm i seré, sense atendre absurdes provocacions".

Más información

Núria de Gispert ha advocat per ignorar-les. "Potser una certa provocació és la declaració una mica contundent del ministre. En principi no hem de fer cas. Si anaven dirigides a Catalunya i el procés que hem encetat, el que hem de fer és intentar el diàleg, parlant la gent s'entén. I no ens ha de preocupar", ha sentenciat.

La presidenta del Parlament també aposta perquè el Govern de la Generalitat aprofiti la llei de consultes que està en vigor i demani ja a l'Estat espanyol "l'autorització" per fer un referèndum d'autodeterminació. "Que responguin si ho volen o no i perquè no ho volen", planteja la presidenta, tot acusant l'executiu espanyol de no voler "el diàleg" amb els catalans. De Gispert, a més, també ha admès que li fa "por i basarda" que les retallades provoquin "revoltes socials" o deixin "a famílies en situacions gravíssimes".

A l'inici d'una legislatura que ella mateixa reconeix "difícil", Núria de Gispert ha fet una crida als diputats del Parlament i als catalans en general perquè "es pugui fer tot el possible" perquè Catalunya "es carregui de raons" de cara al procés engegat cap a una consulta d'autodeterminació. En aquest sentit, s'ha mostrat convençuda que a finals de mes el nou projecte de llei de consultes estarà entrat al Parlament, perquè la legislatura passada "va quedar ja molt avançat".

D'aquest nou text, De Gispert espera que sigui "molt curós" jurídicament per evitar problemes amb Madrid, però ja ha alertat que per més "perfecta" que sigui la llei, l'Estat no es quedarà de braços plegats. "No és un problema de recórrer-la al TC o no, sinó de voluntat política", alerta la presidenta del Parlament, que ha assegurat que, per ella, existeix des de Madrid una "falta de diàleg i falta de voluntat d'admetre cap tràmit". "La vicepresidenta del governe spanyol diu que ja tenen tots els camins estudiats perquè la llei sigui recorreguda davant el TC i encara ni l'han llegit. Així, qualsevol projecte pot estar ja d'entrada maldit", ha afirmat.

Tot i això, De Gispert advoca per seguir fent "tots els passos que s'han de fer", al marge del que vagi dient Madrid. D'entrada, creu la presidenta, s'hauria de tenir en compte que ara mateix a Catalunya "no només tenim el projecte de llei en tràmit, sinó que tenim ja una llei de consultes vigent, feta durant el Govern tripartit, que ens permet anar al govern espanyol i demanar l'autorització per la consulta". "Demanem-la i que contesti perquè no ho vol", ha apostat De Gispert, que a més creu que "s'han de fer les coses de tal manera que els ciutadans se n'adonin de quina manera treballa un govern i un altre".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00