Historia
Històries d'ací

Elisa Beneyto sobre la primera dentista d’Alcoi: “Edelmira Agulló va ser una pionera que va caure en l’oblit”

La presidenta del CAEHA recupera en Històries d’ací la desconeguda trajectòria de la primera dona a exercir l'odontologia en la província i que va obrir portes a altres especialistes

Elisa Beneyto (27/01/2025): “Edelmira Agulló va ser una pionera que va caure en l’oblit”

Elisa Beneyto (27/01/2025): “Edelmira Agulló va ser una pionera que va caure en l’oblit”

11:15

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

Alcoy

Elisa Beneyto Gómez, doctora en història i professora en l’IES Pare Vitòria, a més de presidenta del Centre Alcoià d’Estudis Històrics i Arqueològics (CAEHA) ens presenta a Edelmira Agulló Alós que va viure entre 1870 i 1923 en Històries d'ací.

"Es tracta d’una pionera a Alcoi dins de l’àmbit de la medicina, concretament de l’odontologia, va caure en l’oblit, tot i que va obrir portes a què més dones s’encoratjaren per obtindre el títol de “Cirujano-dentista” de la època".

Edelmira Agulló va cursar l'especialitat a Madrid a la Universidad Central en concepte d’Ensenyament Lliure, per poder realitzar els exàmens del títol. Va finalitzarla carrera a 1899 i s’especialitza en dentadures postisses, a Madrid, en 1900. En tornar a Alcoi va continuar amb tasques sanitàries que iniciaren un oncle i son pare. Va ser la primera que va exercir a Alacant, tot sent la primera dona que ho feia a 1899. En tornar d’Alacant a Alcoi ja s’establirà, juntament amb son pare, al gabinet del carrer Polavieja número 4.

El 1901, ja s’anuncia en premsa el seu gabinet on exercirà la seua professió fins a la seua mort. La premsa i els professionals reconeixen el seu bon fer per les seues dentadures postisses i operacions.

L’exercici de la professió la va apartar de dedicar-se a la família i després d’un matrimoni tardà va faltar amb cinquanta-dos anys i sense fills. Va ser una pionera que va despuntar dins del camp de la medicina, on hi havia poques dones. Segons l’Almanac de Bailly-Baillière en 1915 dels 700 odontòlegs només 7 eren dones, un 1%. Un any abans de la mort d'Edelmira, el 1922 de les 712 dentistes i 9 eren dones, l’1,26%.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00