La LlavorLa Llavor
Actualidad

Formatgers que es reivindiquen: "No hem sabut transmetre la importància del nostre producte a la restauració"

La formatgeria artesana Hoya de la Iglesia subratlla que la Comunitat Valenciana fa excel·lents formatges i afina formatges de fora, però el seu impacte ací és menor que a la resta d'Espanya i l'estranger

La Llavor (04-11-2023)

La Llavor (04-11-2023)

30:00

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1699082473_446_cut/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

València

"Alguna cosa hem fet malament els formatgers", diu Nacho Roldán, responsable de Hoya de la Iglesia en La Llavor. Quan parlem de formatges, les referències sempre ens porten, no ja fora de la Comunitat Valenciana, sinó fora d'Espanya. I hi ha formatges d'ací al costat, afirma, capaços de substituir els famosos formatges francesos i italians, que continuen sent la referència indiscutible.

I aspira a seguir un camí semblant al dels vins de la Comunitat Valenciana. A bord del carro de la restauració, que és qui més pot canviar hàbits i costums, apostar pels formatges d'ací. També en el seu moment els vins de referència eren de fora. Hui els vins d'ací han guanyat el seu espai i poden competir en qualitat amb els de les denominacions d'origen més tradicionals. Precisament vol aprofitar Roldán les cates de vi, que n'hi ha tantes, per a introduir en elles els seus formatges. Per a canviar la tendència i començar a ser profeta en la seua terra.

Hoya de la Iglesia va nàixer fa un quart de segle. Un enginyer tècnic industrial, el pare de Nacho, va decidir canviar de vida i va tornar a sa casa, a Los Pedrones, prop de Requena. Allí va arrancar la seua nova vida dedicant-se a la ramaderia de llet. L'empresa familiar anava creixent i buscant espais. Van aprendre a fer formatge i després de diversos premis internacionals per als formatges frescos (els que bàsicament s'han fet en la Comunitat Valenciana sempre) van viatjar per a apendre a començar a curar eixos formatges.

Hui no sols produeixen els seus propis formatges sinó que "afinen" formatges de fora. Un procediment molt estés en països de gran tradició formatgera com França. Compren formatges recentment fets d'altres punts d'Espanya i van canviant les seues característiques mitjançant diferents tractaments. Formatges que ofereixen als qui realitzen la visita guiada a les seues instal·lacions en una cata en la qual també és present el vi de la terra.

El Rebost: risoto amb verdures

El Rebost: risoto amb verdures

El Rebost: risoto amb verdures

04:02

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1698770499075/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

El risotto és un menjar tradicional italià realitzada a base d'arròs. És un dels modes més comuns de cuinar arròs a Itàlia. És un menjar originari de la zona nord-oest del país, concretament de l'est de Piemont, l'oest de la Llombardia i de la zona de Verona, a causa de l'abundància d'arròs. És un dels pilars de la gastronomia del nord en general. El formatge (usualment parmesà) sol configurar habitualment la personalitat del plat.

Per a l'elaboració del risotto solen emprar-se varietats d'alta qualitat, amb baix contingut en amilosa i un tamany de gra entre menut i mitjà, a causa de la capacitat d'estos arrossos d'absorbir un líquid i alliberar midó, oferint una textura pastosa. A Itàlia, les varietats més comunament empleades són Arborio, Balde, Carnaroli, Maratelli, Padà, Roma i Vialone Nano. Segons la varietat del gra, les propietats i el resultat final serà diferent.

INGREDIENTS

100 g d'arròs per persona

1 tomaca

1/2 carabasseta en rodanxes

Olives en rodanxes

1/2 ceba

All

Orenga

1 gotet de vi

25 g de mantega

2 cullerades soperes de parmesà

Oli

Sal

PREPARACIÓ

En una cassola amb dues cullerades d'oli d'oliva se sofrig l'arròs amb les verdures prèviament trossejades i s'assaona al gust. Hi fiquem un rall de vi blanc i es deixa que s'evapore. Hi afegim a poc a poc aigua calenta (poc més del doble que d'arròs), removent constantment durant aproximadament 20-25 minuts. Este arròs ha de quedar melós però al dente.

Una vegada ha passat el temps estimat es retira del foc i s'hi afigen mantega (25 g) i formatge parmesà (un parell de cullerades soperes)

Bon profit!!!

Ací tens la recepta original: https://unarecetaunrecuerdo.com/risotto-de-verduras/

De temporada: edulcorants

De temporada: edulcorants

De temporada: edulcorants

06:27

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1698667829919/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Vi: taps de suro, plàstic i silicona

Vi: Taps de suro, plàstic i silicona per al vi

Vi: Taps de suro, plàstic i silicona per al vi

04:23

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1698928875824/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00