Selecciona tu emisora

Ir a la emisora
PerfilDesconecta
Buscar noticias o podcast

La xarxa Rodalies de Catalunya multiplica per 10 les incidències que pateix la red de Cercanías de Madrid

Madrid va registrar més de 1.000 incidències el 2024, mentre a la xarxa de Rodalies catalana en van ser unes 10.000

Manifestació a Tarragona contra el caos a Rodalies / Javier Díaz (EFE)

Manifestació a Tarragona contra el caos a Rodalies

Barcelona / Madrid

La xarxa de Rodalies de Catalunya té deu vegades més avaries que Cercanías de Madrid. Segons les dades del consorci regional de transports l'àrea de Madrid va registrar més de 1.000 incidències el 2024. A la xarxa de Rodalies catalana en van ser unes 10.000, segons el balanç que s'extreu de les dades d'Adif que ha analitzat la SER.

Les comparacions poden ser odioses però de vegades, donen dimensió i ajuden a explicar situacions com les que travessa la xarxa de Rodalies de Catalunya, ara mateix al centre del debat públic juntament amb un altre problema social de magnitud: l'habitatge. Els ànims estan encesos després d'un mes de març especialment problemàtic. SER Catalunya ha revelat que a la xarxa de Rodalies, en el que portem de mes, els gestors del servei han comunicat pels seus canals oficials més de 30 incidències greus.

Més de 30 avaries al dia

Però en aquesta xifra no s'inclouen totes les avaries que han pogut alterar la circulació de trens. Segurament són moltes més, tenint en compte que l'any passat, a través del portal de transparència, ADIF va reconèixer a Betevé que al sistema de Rodalies català s'hi van registrar més de 8.500 incidències, una mitjana de 31 al dia.

La Cadena SER ha traçat una comparativa entre Madrid i Catalunya. En el cas català, les dades d'incidències que va facilitar l'any passat ADIF corresponen als 9 primers mesos del 2024. No n'han transcendit més. Però seguint la progressió, és molt probable que el nombre d'avaries, a final d'any, fregués o superés les 10.000. I aquí, les comparacions no admeten discussió. Les incidències a la xarxa ferroviària de Catalunya multipliquen per 10 les de la red de Cercanías madrilenya que, segons dades oficials, en va registrar unes 1.000 durant el mateix període.

El triple d'inversió a Madrid

El Govern central diu que està invertint més diners que mai per renovar la xarxa ferroviària catalana i minimitzar les alteracions del servei que mantenen als usuaris en un estat permanent d'angoixa. Hi ha insistit aquests últims dies el ministre de Transports, Óscar Puente. "Es que no podemos invertir más. Si invertimos más, hacemos inviable la prestación del servicio. Ya bastantes moléstias estamos ocasionando" advertia el ministre des del faristol del Congrés dels Diputats per defensar-se de les crítiques, especialment dels partits polítics catalans.

Però la realitat és que la deixadesa en les últimes dècades ha estat tan gran (tant per part dels governs del PP com del PSOE) que les vies catalanes s'han convertit en un camp de contingències. Segons un informe de l'AIREF, entre els anys 1990 i el 2018 -un període de gairebé trenta anys- l'Estat només va invertir 3.700 milions d'euros a la xarxa de Rodalies de l'Estat. Gairebé la meitat d'aquesta inversió, un 47%, es va destinar a Madrid, i un 17%, una quantitat ínfima, a Catalunya.

Els passatgers, farts

L'últim balanç del Síndic de Greuges és un termòmetre per comprovar l'abast de l'afartament ciutadà en aquest terreny. En el que portem d'any el Síndic ja ha rebut el doble de les queixes sobre Rodalies que va rebre en tot el 2024. Aquest primer cap de setmana de primavera centenars de persones s'han manifestat en diferents estacions de tren de Catalunya per reclamar un servei digne. I Junts, ERC, Comuns i la CUP denuncien "l'absentisme" de Salvador Illa en aquesta crisi. La consellera de Territori i cara visible del Govern en aquesta crisi, Sílvia Paneque, admet que aquest servei públic és deficient i recepta paciència. Pronostica que d'aquí a dos anys, quan s'hagin completat diferents obres de millora que estan em marxa, tot millorarà.

El president afrontarà el 25 de març un debat monogràfic al Parlament sobre aquesta qüestió.

 

Directo

  • Cadena SER

  •  
Últimos programas

Estas escuchando

Hora 14
Crónica 24/7

1x24: Ser o no Ser

23/08/2024 - 01:38:13

Ir al podcast

Noticias en 3′

  •  
Noticias en 3′
Últimos programas

Otros episodios

Cualquier tiempo pasado fue anterior

Tu audio se ha acabado.
Te redirigiremos al directo.

5 "

Compartir