Selecciona tu emisora

Ir a la emisora
PerfilDesconecta
Buscar noticias o podcast

El filòsof Pere Lluís Font, premi d'honor de les lletres catalanes 2025

El jurat reconeix el seu treball com a autor i també com a traductor dels filòsofs de referència a l'àmbit europeu

Pere Lluís Font, Premi d'Honor de les lletres catalanes 2025 / Soledad Domínguez

Pere Lluís Font, Premi d'Honor de les lletres catalanes 2025

Barcelona

Per primera vegada, un filòsof rep el premi d'honor de les Lletres Catalanes. El jurat del 57è Premi d'honor de les lletres catalanes ha decidit atorgar el premi d'honor 2025 al filòsof i teòleg Pere Lluís Font, "per la seva contribució en el camp de la filosofia en llengua catalana i perquè en el camp de la traducció ha portat a la nostra llengua la filosofia més important d'àmbit europeu".

Pere Lluís Font (Pujalt, 1934) va estudiar a Tolosa, on es va llicenciar en Filosofia i en Teologia. Ha estat professor d’història de la filosofia moderna i de filosofia de la religió a la Universitat Autònoma de Barcelona, fins a la seva jubilació el 2004.

Va ser un dels fundadors de la reconstituïda Societat Catalana de Filosofia. Durant la seva trajectòria, ha impulsat diversos projectes editorials en llengua catalana, entre els quals destaca la col·lecció 'Textos Filosòfics', que ha codirigit amb Josep M. Calsamiglia i Josep Ramoneda. Ha traduït al català el Discurs del mètode de René Descartes i s’ha encarregat de l’edició catalana, amb introduccions i notes, d’obres de Michel de Montaigne, Baruch Spinoza i Immanuel Kant. El 2003 va rebre la Creu de Sant Jordi i el 2005 fou nomenat doctor honoris causa per la Universitat de Lleida.

"No sabia que era tan bo"

Pere Lluís Font (Pujalt, 1934) ha explicat que el reconeixement l'ha agafat per sorpresa. "Quan m'ho va comunicar em vaig quedar sense capacitat de reaccionar. Després, amb calma, com que no tinc cap raó per dubtar del bon criteri del jurat, no em queda més remei que pensar que han valorat amb benevolència extrema els aspectes de la meva vida, la meva actuació i els meus escrits".

"M'ha fet gràcia que es faci constar en el premi la meva qualitat de filòsof, encara que em sembli que és una paraula massa grossa. Jo he estat professor de filosofia, l'he explicat, però els grans mestres són els grans creadors de la filosofia i jo no puc comparar-me de cap manera amb ells" ha dit davant l'atenta mirada del president d'Òmnium Cultural, el també filòsof Xavier Antich. "Catalunya i la filosofia han estat les meves grans passions. Em serveix el lema d'Òmnium: Llengua, cultura i país per assenyalar que la llengua és el nervi de la nació i que si perdem la llengua, perdem la nació, la cultura i el país".

Pere Lluís Font ha explicat que fa un parell d’anys que té la salut tocada. Igualment, ha dit que segueix treballant perquè això “l’ajuda a viure”. Ha explicat que aviat les Universitats de Barcelona i Lleida coeditaran ‘Filosofia al natural’, un volum sense retòrica on la filosofia apareix sense “artificialitat estilística”. “En filosofia tot es pot discutir perquè res es pot afirmar de manera definitiva. Per mantenir una posició crítica hem d’examinar sempre les coses”, ha concretat. El filòsof ha dit que darrerament també està ordenant papers que ha emmagatzemat al llarg de la vida.

Defensa la importància de la filosofia en l'educació dels joves

"L'antifilosofia sempre és reaccionària", ha dit Pere Lluís Font quan durant la roda de premsa d'anunci del premi se li ha preguntat quin pes considera que ha de tenir la filosofia en els plans d'estudi a escoles i instituts. "He subscrit molts papers de reivindicació de la filosofia en els darrers anys. Pot ser bona o no tan bona, però l'antifilosofia sempre és reaccionària. I això em porta a pensar que l'hem de defensar com a matèria de l'ensenyament. És com els altres oficis, s'ha d'aprendre".

Preguntat sobre l'auge de les idees totalitàries, Font ha defensat que cal ser "tolerant amb les persones però no necessàriament amb les idees. Es pot defensar una manera determinada de pensar i ser detractor d'una altra, tot respectant les persones". "Una manera civilitzada de conviure porta a no dir tot el que un pensa. Però si es pot pensar tot el que es diu".

El Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, instituït per Òmnium Cultural l’any 1969, és un reconeixement a la trajectòria d’una persona que per la seva obra literària o científica, escrita en llengua catalana, i per la importància i exemplaritat de la seva tasca intel·lectual, hagi contribuït de manera notable i continuada a la vida cultural dels Països Catalans. Està dotat amb un premi econòmic de 20.000 euros.

Soledad Domínguez

Soledad Domínguez

Redactora de informativos en Ràdio Barcelona, especializada en Educación. Siempre que me dejan, me cuelo...

 

Directo

  • Cadena SER

  •  
Últimos programas

Estas escuchando

Hora 14
Crónica 24/7

1x24: Ser o no Ser

23/08/2024 - 01:38:13

Ir al podcast

Noticias en 3′

  •  
Noticias en 3′
Últimos programas

Otros episodios

Cualquier tiempo pasado fue anterior

Tu audio se ha acabado.
Te redirigiremos al directo.

5 "

Compartir