Sociedad

Olot i Les Preses, més a prop de la seva variant: la Generalitat tanca el projecte constructiu

El traçat de 10 km inclourà un carril per sentit, i vorejarà els dos nuclis urbans a través de dos trams de túnel i una nova rotonda.

Pla obert d'una furgonet circulant entre les Preses i Olot amb una pancarta de fons reclamant la construcció de la variant el 8 d'octubre de 2021. (Horitzontal) / ACN

Pla obert d'una furgonet circulant entre les Preses i Olot amb una pancarta de fons reclamant la construcció de la variant el 8 d'octubre de 2021. (Horitzontal)

La Generalitat ha acabat el projecte constructiu de la variant d'Olot i les Preses, segons han confirmat fonts del Departament de Territori a SER Catalunya. El projecte compta amb el consens dels ajuntaments afectats (Vall d'en Bas, Olot i les Preses) i es farà públic en els pròxims dies.

El Departament de Territori ha optat per l’alternativa 2, que contempla un únic carril per sentit en lloc de dos, una opció inicialment plantejada. El traçat, de 10 quilòmetres, connectarà el vial Nord d'Olot (N-260) amb les carreteres C-37, que enllaça amb Osona, i C-63, que ho fa amb la Selva, vorejant els nuclis d'Olot i les Preses. Al llarg d'aquesta variant es construiran dos trams de túnel i una nova rotonda. Segons el secretari de Mobilitat i Infraestructures, Manel Nadal, es tracta d'una "obra ambiciosa, d'una gran dimensió tècnica i inversió".

El Govern preveu celebrar una audiència pública al març. La idea és presentar el projecte als ajuntaments i ciutadans amb parcel·les properes a les zones afectades. Serà "tema pautat, d'un mes i prou" segons Nadal. Després, s'aprovarà definitivament el projecte a finals de maig i a continuació es podrà procedir a la licitació i adjudicació de les obres, que s'espera que comencin a finals del 2025. El secretari ha assegurat que "empenyarem, apreterem, correrem" perquè així sigui.

Pel que fa al finançament, Nadal ha subratllat que esperen obtenir-lo gràcies a l'increment de pressupost de la Generalitat que s'està negociant actualment. La consellera de Territori, Sílvia Paneque, va avançar en una intervenció al Parlament fa dos mesos que preveuen que la construcció costi entre 350 i 400 milions d’euros.

Aquest projecte posa fi a anys de negociacions i completa l'eix Vic-Olot, infraestructura iniciada amb el Túnel de Bracons, inaugurat l'any 2009. A més, dona resposta a una reivindicació històrica dels veïns d’Olot, que des de fa anys demanen reduir el trànsit a l’avinguda Sant Jordi i el carrer Portbou, que actualment assumeixen el pas diari de 20.000 vehicles, molts d’ells camions de transport de bestiar d'escorxadors de la zona.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00