El català només és la llengua habitual d'una tercera part de la població a Catalunya
L'enquesta d'usos lingüístics constata que en els darrers 5 anys el català ha guanyat 267.600 nous parlants en un moment de forta arribada d'immigrants estrangers

Parles català? / nito100

Barcelona
El català perd pes absolut com a llengua habitual, però incorpora 267.600 nous parlants en 5 anys de fort creixement de la població, per l'arribada de treballadors estrangers. Són dues de les dades que recull l'enquesta d'usos lingüístics de 2023 que ha presentat aquest matí el conseller de política lingüística Francesc Vila i que en línies generals apunta a un retrocés del català i un creixement del bilingüisme català castellà i també d'altres llengues.
Segons les dades d'aquesta enquesta que es fa cada 5 anys, i que entre setembre de 2023 i abril de 2024 va entrevistar prop de 9000 persones a tot Catalunya, el català és la llengua d'ús habitual només d'una tercera part de la població. Si el 2018 el percentatge de persones que deien que utilitzaven el català habitualment era del 36,1 %, ara el percentatge ha baixat fins al 32,6%. El castellà també cau, però de forma més suau, fins al 46,5% de la població (-2,1 punts respecte a 2018). En paral·lel, hi ha un increment dels habitants que diuen que combinen català i castellà com a llengües habituals, que passa del 7,4 % al 9,4 %, igual com fan altres combinacions de llengües que passen del 3 % al 5,6 %.
Parlants que comencen
L’enquesta 2023 indica que el nombre absolut de persones que saben català ha crescut en els darrers anys. Així, entre 2018 i 2023, el català va guanyar 267.600 nous coneixedors de 15 anys o més, és a dir persones que diuen que entenen i saben parlar català. Aquest creixement es va produir en un context d'increment de l'arribada de població estrangera, que ha crescut en 398.500 persones en el mateix període. Com a conseqüència, tot i que el nombre absolut de persones que tenen algun coneixement ha crescut, el global de coneixedors de la llengua s'ha mantingut o ha baixat lleugerament.
El conseller Francesc Xavier Vila destacava que mentre el volum de població que utilitza majoritàriament el català en el seu dia a dia es manté estable, entre els grups de nous parlants "en 20 anys s'ha incrementat d'1,7 milions fins a 2,2 els usuaris que utilitzen el català entre un 20 i un 45% al llarg del dia". Vila diu que la incorporació de nous parlants mai té una progressió de 0 a 100 i que cal treballar per donar "més valor instrumental i més valor simbòlic a la llengua" i per facilitar eines i espais perquè aquests nous parlants vagin augmentant el seu ús de la llengua.
L'objectiu principal de l'Enquesta d'usos lingüístics és conèixer la identificació lingüística i els usos del català i altres llengües en els diversos espais de relació personal de la població a Catalunya, amb especial interès per la situació de l'ús del català. La d'enguany és la cinquena edició d'una mostra que recull dades oficials per identificar els punts forts i febles de la llengua i poder planificar les polítiques lingüístiques més adients.

Soledad Domínguez
Redactora de informativos en Ràdio Barcelona, especializada en Educación. Siempre que me dejan, me cuelo...