Gastro

El Gremi de Bacallaners de Catalunya posa en marxa Som de Bacallà, una experiència única amb el millor bacallà curat tradicional

L'acció vol posar en valor un ingredient tan propi de la cuina catalana i convidar a restaurants, bacallaneries i consumidors a sumar-s’hi

Plat de bacallà de La Gormanda / ivan_martinez_photo

Plat de bacallà de La Gormanda

Barcelona

Aquest 2025, Catalunya és Regió Mundial de la Gastronomia i el Gremi de Bacallaners de Catalunya ho vol celebrar posant en valor, ara més que mai, un producte tan propi de la cuina catalana com és el bacallà curat tradicional. Així doncs, a les portes de la Quaresma, posen en marxa la iniciativa Som de Bacallà, una experiència única per a descobrir, comprar i tastar l’autèntic curat tradicional d’Islàndia.

I és que, el Gremi de Bacallaners de Catalunya, com a defensor de la qualitat, l’ofici i la cultura gastronòmica catalana, vol reivindicar la tradició, la cultura i el treball que hi ha al darrere del bacallà curat tradicional, un producte que, malgrat venir de les gelades aigües del Mar del Nord, forma part de la nostra gastronomia. No en va, els bacallaners i bacallaneres de Catalunya s’encarreguen de dessalar-lo, tallar-lo i oferir-lo perquè tingui la millor textura i sabor, diferenciant-lo del bacallà al punt de sal.

Bacallà

Bacallà

Bacallà

Bacallà

Així, en el marc de la Regió Mundial de la Gastronomia, el Gremi de Bacallaners de Catalunya impulsa aquesta iniciativa que pretén informar el consumidor i ubicar sobre el mapa on comprar i on menjar l’autèntic bacallà curat tradicional, garantint així la preservació d’un patrimoni culinari únic.

El mapa de Som de Bacallà situarà, per tant, bacallaneries que preserven l’ofici, i restaurants on els xefs cuinen amb mestria receptes amb bacallà curat tradicional, així com escoles o altres centres que aposten per estendre la cultura del bacallà curat tradicional i el seu ús a la cuina. L’objectiu és que el mapa es mantingui en constant evolució, incorporant progressivament tots els establiments que comparteixin aquest compromís i vulguin sumar-se a la iniciativa, fent visible el seu paper en la preservació d’aquest patrimoni gastronòmic.

Ambaixadors, guardians i impulsors de la cultura del bacallà

La campanya, que s’allargarà durant aquest 2025, tindrà els seus dies àlgids del 20 de març al 13 d’abril. Serà durant aquelles setmanes quan les bacallaneries participants, els autèntics guardians del bacallà, ofereixin tastets especials de plats elaborats amb l’autèntic bacallà curat tradicional, dessalat, tallat i servit amb tot el coneixement i respecte per la tradició. Bacallaneries com ara la Bacallaneria Mercè, al Mercat d’Olot; Marinada, a Sant Vicenç dels Horts; Bacalalo, al Mercat del Ninot de Barcelona; Bacallaneria Tarrès, al Mercat de la Llibertat de Barcelona; o Glòria Vila, al Mercat de la Mercè, també a Barcelona, entre altres.

També, durant aquells dies, els restaurants participants, ambaixadors del bacallà que han demostrat un compromís amb aquest producte, cura en la seva elaboració i una clara voluntat de preservar i difondre la cuina catalana, serviran el bacallà curat tradicional en plats emblemàtics i/o en tapes creatives i innovadores. Sigui com sigui, totes seran opcions delicioses per gaudir d’un producte excel·lent elaborat amb mestria. Entre els restaurants participants, llocs tan emblemàtics com el Nectari, de Jordi Esteve; Windsor, de Joan Junyent; La Gormanda, de Carlota Claver; o Semproniana, d’Ada Parellada.

Dins de la campanya també hi ha una clara aposta per acostar la cultura del bacallà curat tradicional als més petits. Per això, el Gremi de Bacallaners de Catalunya, amb la Federació de Mercats Municipals de Barcelona, oferiran tallers de cuina i altres activitats a les aules gastronòmiques dels Mercats de Sants, El Ninot, Sant Antoni, Santa Caterina, La Llibertat i La Boqueria, on els infants aprendran a cuinar el bacallà i descobriran les seves característiques, fomentant així una alimentació saludable arrelada a la nostra cultura gastronòmica. A més, es destacarà aquelles escoles que incorporen el bacallà curat tradicional en els menús escolars, no en va, és un ingredient saludable, ric en proteïnes d’alt valor biològic, àcids grassos omega-3 i minerals essencials, que contribueix al desenvolupament i creixement dels petits.

Un distintiu de qualitat, tradició i prestigi

El Gremi de Bacallaners de Catalunya va crear recentment un distintiu per identificar les bacallaneries que se senten vinculades a aquests valors, un segell que, no només és un símbol de qualitat, sinó també, un reconeixement al compromís amb l’artesania, amb l’ofici, amb la tradició i l’excel·lència gastronòmica catalana.

Un distintiu fàcilment reconeixible que ajuda els consumidors a identificar els establiments compromesos amb el bacallà curat tradicional d’Islàndia. Però no només les botigues on comprar bacallà curat tradicional, també els restaurants on l’incorporen a les seves elaboracions culinàries. Un segell sinònim de qualitat, un reconeixement al compromís amb l’artesania, amb l’ofici, amb la tradició i l’excel·lència gastronòmica catalana.

L’ofici de bacallaner a Catalunya

L’ofici de bacallaner/a, que té el seu origen en la societat industrial catalana, és exclusiu de Catalunya. L’artesà bacallaner el rep directament d’Islàndia, on ha estat en salaó un mínim de tres mesos, el talla, el desespina, el remulla i el dessala de forma tradicional. Un procés que no només garanteix un producte d’altíssima qualitat, sinó que també facilita la feina tant a les llars com als restaurants, ja que arriba al consumidor en el punt òptim per ser cuinat.

Però, el bacallà curat tradicional és molt més que un simple ingredient de cuina: és una mostra viva d’artesania, d’ofici i de tradició que mereix ser valorada i protegida. Som de Bacallà neix, precisament, amb l’objectiu de posar en valor tant la feina dels bacallaners i bacallaneres, com la dels que estimen i fan valdre el producte i un llegat gastronòmic que connecta amb la nostra història i cultura culinària catalana.

En aquest sentit, el Gremi de Bacallaners de Catalunya fa també una crida a tots els bacallaners que se senten identificats amb l’ofici, així com a restauradors i cuiners, a formar part de Som de Bacallà i figurar en aquest mapa de referència que perdurarà en el temps. Una iniciativa que reivindica i celebra l’ofici, la qualitat i la tradició del bacallà curat tradicional: “Fem que el bacallà continuï sent un símbol de la nostra identitat culinària!”.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00