Sociedad

Un curs per atendre millor a les persones amb discapacitat intel·lectual en l'àmbit sanitari

És en el que estan treballant una entitat gironina i el centre de recerca IDIBGI de Girona, en el marc d'un projecte europeu

Equip del projecte "Equal Treatment"

Equip del projecte "Equal Treatment" / IDIBGI

Equip del projecte "Equal Treatment"

Girona

L'entitat Fundació Campus Arnau d'Escala i l'Institut de Recerca IDIBGI de Girona estan elaborant un curs pel personal sanitari perquè atengui millor les persones amb discapacitat intel·lectual. També va dirigit a estudiants de medicina, que actualment no reben indicacions específiques per tenir cura d'aquest col·lectiu durant la carrera.

Fundació i institut hi estan treballant en el marc del projecte europeu "Equal treatment" on participen també entitats i universitats de Bèlgica, Grècia o Finlàndia. Han elaborat uns mòduls de formació específica per donar eines al personal sanitari a l'hora de garantir l'accés d'aquest col·lectiu als centres mèdics i un bon tracte. Segons Lluís Marroyo, director gerent de la fundació, són drets que encara no estan garantits. "El currículum universitari català no contempla la garantia de drets de les persones amb discapacitat. I això té una translació a la pràctica. Entre els professionals sanitaris hi ha un desconeixement generalitzat sobre com adaptar les seves consultes a persones amb discapacitat, sobretot entre els especialistes, com els traumatòlegs o els dermatòlegs. Aquest desconeixement fa que la visita o el diagnòstic no es faci amb la qualitat requerida", assegura.

Segons dades de la Unió Europea, persones amb una discapacitat intel·lectual tenen una esperança de vida de setze anys menor que la resta de la població. Amb petites adaptacions, com en la comunicació, podrien rebre una millor atenció sanitària. "Potser persones del col·lectiu es posen nervioses a la sala d'espera" apunta Marroyo, "en aquest sentit, ensenyem que cal programar la visita perquè tingui prioritat, o crear sales més tranquil·les". Un altre exemple, seria permetre l'accés a la consulta de familiars de la persona. "Si va acompanyada, estarà molt més calmada, i això farà que es comuniqui molt millor" apunta.

L'objectiu és que aquests mòduls formin part del catàleg de la formació continuada del personal sanitari català i també del currículum de les universitats. A llarg termini, també volen que arribi a hospitals i ambulatoris de tot l'estat espanyol.

Ara mateix, les entitats que formen part del projecte han elaborat un curs "pilot", l'han impartit a un grup de professionals i a alumnes, i estan recollint els seus suggeriments. A partir de novembre, està previst que estigui disponible per a tothom, amb les correccions incorporades. La formació, que es farà per Internet a través de vídeos, exercicis i dinàmiques, es podrà trobar a la xarxa d'addiccions i de salut mental de Catalunya. A més, d'aquí a uns anys, volen mesurar l'impacte de la formació amb la valoració de les famílies.

Un curs per atendre millor a les persones amb discapacitat intel·lectual en l'àmbit sanitari

01:15

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00