El BalcóEl Balcó
Sociedad

21 anys al cor de l'Amazones: "Els de Bolsonaro van ser els quatre pitjors anys pels indígenes"

Francesc Comelles ha tornat a Catalunya en el marc de la campanya 'Compartir és la nostra major riquesa', de Mans Unides, per explicar com viuen els pobles indígenes del Brasil, amb qui conviu des del 2004

21 anys al cor de l'Amazones: "Els de Bolsonaro van ser els quatre pitjors anys pels indígenes"

21 anys al cor de l'Amazones: "Els de Bolsonaro van ser els quatre pitjors anys pels indígenes"

20:37

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

Barcelona

Amb el cap a Catalunya i el cor a l'Amazones. Així està Francesc Comelles, missioner català al Brasil des de fa més de 20 anys. Quan era universitari i estudiava agrònoms, va anar fins al Brasil a treballar per un projecte de tres mesos sobre l'agricultura indígena. Allà va quedar fascinat amb com es relacionaven entre ells, i en vincle que tenen amb la selva i el riu Amazones i els tres mesos es van convertir en 21 anys.

Ara en Francesc ha tornat a Catalunya per primera vegada durant un mes. El primer que ha fet ha estat fer una cervesa amb el seu pare i germans, i ara li toca fer el que més ha après a l'Amazones: compartir. Ho fa en el marc de la campanya 'Compartir és la nostra major riquesa', de Mans Unides, per celebrar el 65è aniversari de l'entitat. Avui comparteix amb El Balcó com viuen els pobles indígenes, amb qui ha conviscut durant més de 20 anys.

La diversitat de l'Amazones

Veure la relació i el vincle entre els pobles indígenes i el seu entorn va ser el que va fascinar en Francesc: "En saben una mica més que nosaltres sobre com cuidar la natura, el veí i el que és sagrat". Això és el comú dels 66 pobles indígenes de l'Amazones, cadascun d'ella amb "la seva manera de ser, els seus problemes i la manera d'enfrontar-los".

Hi ha pobles amb només tres famílies, i altres amb més de 4000 persones, hi ha amenaces sobre els recursos i altres directament sobre el terreny que els pertany. En Francesc va començar la seva aventura a l'Amazones convivint amb aquests pobles, coneixent-los, "sense més pretensió que estar amb ells". A partir del 2014, però, el seu objectiu va canviar i va començar a treballar amb el Consell Indigenista Missioner (CIMI) perquè totes aquestes comunitats sàpiguen quins són els seus drets i com defensar-los.

BOLSONARO

El CIMI té 52 anys d'història. Va néixer quan la dictadura militar del Brasil pretenia que "l'any 2000 no hi hagués més indígenes". En Francesc ha explicat que en aquell moment "ser indígena era una condició transitòria que amb educació es deixava de ser". Una visió que va canviar amb la Constitució del 1988 i que des d'aleshores s'està lluitant per conservar.

Quan en Francesc va arribar al Brasil, al govern hi havia Lula i encara molt per fer. Però el moment més complicat per l'Amazones va ser el govern de Jair Bolsonaro: "Van ser els quatre pitjors anys pels pobles indígenes, per la democràcia i per la participació ciutadana en les polítiques públiques". En Francesc ha recordat com, durant el govern de Bolsonaro, "va augmentar molt la violència", ja que el president "deshumanitzava" els indígenes: "Entraven pescadors, miners o caçadors, es trobaven un indígena i disparaven perquè el president animava a no respectar el poble indígena". Ara, amb Lula, hi ha un "alè d'esperança", s'ha creat el Ministeri dels Pobles Indígenes, i moltes d'aquestes persones han entrat a treballar pel govern.

Retrobar-se

Al Brasil en Francesc ha construït una vida. S'ha casat amb una companya missionera indígena amb qui fan "junts la caminada" i també amb qui ha tingut dues filles. Elles i els poblats indígenes amb qui ha viscut han estat la seva família, sense oblidar mai la catalana.

L'Imma, la seva mare, ha explicat al programa com es va sentir quan en Francesc va marxar: "Al principi va ser una sorpresa, però a Barcelona no era feliç". Els primers anys van ser complicats, perquè en Francesc vivia a la selva i l'Imma es podia passar "mesos sense saber res d'ell". Una situació que s'ha revertit gràcies a internet i les xarxes socials. Ara és aquí durant un mes, però tornarà al Brasil, el lloc que ara és casa seva.

Laura Polo Dalfó

Laura Polo Dalfó

Redactora, productora, reportera i el que faci falta a El Balcó de SER Catalunya. Graduada en Periodisme...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00