Laura Rosel: "Quan arriben governs d'extrema dreta el primer que fan és atacar la cultura, algun poder deu tenir"
La periodista debuta al Teatre Nacional fent d'actriu a l'obra 'Els contrabandistes de llibres de Darayya'
Barcelona
Laura Rosel és una de les cares i de les veus més conegudes del periodisme català gràcies a programes com FAQS de TV3 o El Matí de Catalunya Ràdio. Des de l'any passat treballa de directora de comunicació de la Universitat de Barcelona mentre continua fent col·laboracions puntuals als mitjans. Ara, ha fet el salt a l'actuació amb l'obra 'Els contrabandistes de llibres de Darayya', que s'ha estrenat a la Sala Tallers del TNC. "El teatre ha vingut per casualitat i em sento molt privilegiada i afortunada d'haver tingut aquest regal, però no em plantejo res més. Ara, si venen coses, benvingudes siguin", diu Rosel en una entrevista al 'Tot és comèdia' on reconeix que mai abans havia fet teatre, ni Pastorets "ni extraescolars".
Delphine Minoui
'Els contrabandistes de llibres de Darayya' no és pròpiament un text teatral, sinó l'adaptació d'una recerca periodística de la francesa Delphine Minoui. La periodista va trobar per casualitat a Facebook una fotografia d'uns nois llegint llibres a la ciutat siriana de Darayya, un "cau de terroristes" pel règim de Baixar al-Àssad, que el president ara derrocat va ordenar assetjar i bombardejar. Estirant del fil, Minoui va descobrir que eren uns joves que havien decidit rescatar d'entre les runes llibres que els veïns tenien a les cases i que el règim havia prohibit. Amb aquests volums van crear una biblioteca subterrània secreta, "una manera de mantenir-se units i vius, d'alguna manera, enmig d'aquell caos".
La importància de la cultura
"Ho reflexionàvem en un col·loqui postfunció: sembla que la cultura no tingui importància. Costa molt que els governs hi inverteixin recursos. Les partides son molt eixutes. Però quan arriben governs o forces d'extrema dreta o dictatorials, el primer que fan és atacar la cultura. Per tant, algun poder deu tenir", diu Laura Rosel, i afegeix: "a l'obra surt una frase del documental de la Delphine que diu: "els llibres no ens salven de les bombes, però ens ajuden a seguir sent humans, a seguir creient en la humanitat".
Diversitat
'Els contrabandistes de llibres de Darayya' és una producció de la petita companyia i sala Dau al Sec de Barcelona dirigida per Iban Beltran. Formen el repartiment -a més de Rosel- els actors d'origen marroquí Ilyass El Ouahdani, Marwan Sabri i Jorge-Yamam Serrano. "És una de les coses més boniques que fa aquesta obra: demostrar i posar en valor la diversitat catalana. I si és diversa, que es vegi. No siguem els de sempre els que sortim a tot arreu i tinguem els altaveus. Ells, aquests catalans, també han de tenir la seva veu i el seu espai". L'espectacle estarà en cartell al Teatre Nacional fins el 9 de febrer.