Aquí CatalunyaAquí Catalunya
Ciencia y tecnología

Què passa amb la menstruació a l’espai? Una missió simulada a Mart ho estudiarà

Les astronautes que participen a la missió Hypatia II, que recrea un viatge espacial al planeta vermell, són de camí a Utah on hi hi ha l’estació Mars Research Desert.

Entrevista a Jennifer García, participant de la missió Hypatia

Entrevista a Jennifer García, participant de la missió Hypatia

07:02

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

L'Aquí, Catalunya ha conversat amb la Jennifer García, que és una de les 9 tripulants de la missió Hypatia II, que del 2 al 15 de febrer, viuran en una situació extrema, com si estiguessin a Mart: menys oxigen, amb temperatures severes i amb restricció d'aliments i aigua. La missió té la dona com a protagonista i per això s'estudiarà la menstruació, la nutrició, i els efectes de les condicions adverses sobre la massa muscular o el son. L'espai és un àmbit amb un marcat biaix de gènere, només un de cada 10 astronautes son dones i abans de viatjar se'ls retira la menstruació: "El que passa a l'espai és un reflex del que passa a la societat, si la menstruació està poc estudiada a la Terra, imagína't a l'espai", explica la Jennifer García

La regla pot ser un fertilitzant?

un dels estudis que es realitzarà té a veure amb si es pot utilitzar com a fertilitzant: "al carrer està molt present, hi ha tutorials de youtube, però de manera científica s'ha estudiat?", es pregunta. Així que després d'adonar-se que hi ha un buit es van posar en contacte amb l'hospital Sant Pau per investigar-ho.

També s’estudiarà l’efecte de la missió en, els ritmes circadiaris de son i vigília i altres variables biològiques relacionades amb l’estrès, com el ritme cardíac, la temperatura corporal i l’oxigen a la sang.

Tindran temps d'avorrir-se?

Segons explica Jennifer Garcia, que és doctora en comunicació, al llarg dels dies tindran poc temps per avorrir-se però també poc temps per treballar perquè a l'espai "tot és molt lent perquè obrir una porta a Mart (o a un lloc que el recrea) no és el mateix que obrir una porta de casa", sense anar més lluny, per sortir fora de l'estació s'han de seguir una sèrie de protocols.

La Jennifer Garcia és llicenciada en Publicitat i Relacions Públiques i màster en Comunicació Audiovisual. Ha rebut diferents premis i reconeixements, com el Premi Nacional d'Excel·lència Acadèmica. En el seu cas, la seva missió tindrà a veure amb la sostenibilitat, amb explicar tot el que passa a l'estació i fer-ne un enregistrament.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00