Sociedad

El sector químic de Tarragona creu que la inversió de Repsol de 800M d’€ atraurà futurs projectes relacionats

La nova ecoplanta, que entrarà en funcionament el 2029, transformarà residus urbans en combustibles renovables. Es situarà dins del complex industrial de Repsol, al terme municipal del Morell

Neus Bertola

Tarragona

“És un projecte tractor que necessitarà altres inversions complementàries”. La directora de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), Maria Mas, augura que la futura ecoplanta de Repsol, que entrarà en funcionament el 2029, serà un imant per a futures inversions que pivotaran al voltant: “necessitarà hidrogen, per exemple, i també un electrolitzador”. Pionera a Europa, ja que transformarà residus urbans en combustibles renovables, la defineix com a “trencadora, ens posicionarà a nivell europeu i mundial”.

Entrevista a la directora de l'AEQT, Maria Mas

Entrevista a la directora de l'AEQT, Maria Mas

10:57

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

Concretament, serà la primera que fabricarà metanol renovable i metanol circular a partir de residus a través de la gasificació, "el procés de valorització de deixalles més avançat del món", segons ha detallat Repsol en un comunicat: “una tecnologia d’última generació desenvolupada per Enerkem que dona una segona vida a residus que d'altra manera acabarien en abocadors o incinerats". El metanol renovable té el seu origen a les deixalles orgàniques, mentre que els productes circulars procedeixen dels no orgànics, com ara plàstics no reciclables.

"És la inversió més gran feta mai al complex de Tarragona"

El director del complex industrial de Repsol a Tarragona, Javier Sancho, remarca que "residus sòlids urbans que ara van a l’abocador seran processats en aquesta planta" i afegeix que és “la inversió més gran de la història del complex". Tindrà capacitat per processar 400.000 tones anuals de residus, les generades al Camp de Tarragona i bona part de l’àrea metropolitana de Barcelona segons l’alcalde de la capital, Rubén Viñuales, qui diu que “assegura la viabilitat i el futur del polígon petroquímic tarragoní”. Durant la fase de construcció es crearan 2.800 llocs de treball i un cop estigui operativa l’any 2029 donarà feina a 340 persones.

De fet, aquest projecte ja havia estat seleccionat per la Unió Europea per rebre finançament a través del programa Innovation Fund, pel seu elevat potencial per reduir emissions, el seu caràcter innovador i per ser una instal·lació única a Europa. Repsol ha apuntat que l'Ecoplanta aconseguirà reduir durant els 10 primers anys de funcionament l'equivalent a 3,4 milions de tones de CO2 en emissions de gasos d'efecte hivernacle.

La companyia estava a l'espera de la decisió del govern sobre l'impost a les energètiques que ha acabat caient: fa uns mesos ja va deixar clar que si tirava endavant, s'enduria la inversió a Portugal.

Eva Hidalgo

Eva Hidalgo

Periodista a SER Tarragona - Ràdio Reus i apassionada de l'ofici d'explicar històries.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00