La Mesa del Congrés rebutjarà previsiblement aquest dijous la qüestió de confiança tot i les advertències de Junts
Sumar, clau en la votació, manté la incògnita del seu vot i diu que hi ha “elements de negociació” amb Junts
Barcelona
La Mesa del Congrés es reuneix aquest dijous a les 11.30h per decidir, entre altres qüestions, si permet la tramitació de la proposició no de llei de Junts que reclama al president espanyol, Pedro Sánchez, que se sotmeti a una qüestió de confiança. El PSOE ja ha avançat que votarà en contra de la qualificació del text, i Sumar també es decanta pel 'no', malgrat que fonts de la plataforma de Yolanda Díaz afirmen que no anunciaran el sentit del vot fins demà perquè "hi ha elements de negociació" oberts amb Junts. Fonts de la formació de Carles Puigdemont, però, afirmen que no els consten aquestes negociacions, i apunten que els intents d'acostament de les formacions de la coalició arriben "massa tard".
La decisió de la Mesa d'aquest dijous pot esdevenir un punt d'inflexió de la legislatura després de setmanes en què la formació de Puigdemont ha advertit de les conseqüències que tindria una decisió contrària a la tramitació de la iniciativa.
El secretari general de Junts, Jordi Turull, va avançar que, en cas de veto, Junts adoptaria decisions que "no agradaran al PSOE", i Carles Puigdemont, ha convocat la direcció del partit aquest divendres a Brussel·les.
Fonts de l'executiu espanyol apunten ja a la possibilitat de treballar amb els comptes prorrogats per la dificultat d'assolir un acord per aprovar els pressupostos generals de l'Estat per al 2025.
La Moncloa manté que el PSOE mantindrà el 'no' a la tramitació d'una iniciativa que considera improcedent i allunyada del 'fair play' que ha de regir les relacions entre els dos partits.
La portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría, va afirmar dimarts que la Constitució diu "clar" que la qüestió de confiança "és una prerrogativa que correspon al president" espanyol.
De fons, el convenciment de la Moncloa que la posició de Junts respon a un "joc de pressions" al govern espanyol fruit del malestar pel fet que alguns dels acords, com el desplegament de la llei d'amnistia, "no han sortit com volien", però "moltes coses no depenen exclusivament de l'executiu".
Amb tot, l'executiu ha assegurat en les últimes hores que ha fet esforços per evitar la trencadissa. El ministre de Política Territorial, Ángel Víctor Torres, va afirmar aquest dimecres que la Moncloa esgotaria al màxim les possibilitats de la negociació.
El PSOE i Sumar tenen majoria a la Mesa, fet que situa la qüestió a la teulada de la formació de Yolanda Díaz.
La direcció del grup de Sumar ha celebrat una reunió telemàtica aquest dimecres en què ha analitzat la situació. En acabar la reunió, fonts del grup han assegurat que no comunicaran el sentit del vot fins aquest dijous.
"Demà tindrem resposta. El grup parlamentari continua estudiant-ho perquè hi ha elements pel mig de negociació amb Junts", han apuntat aquestes fonts.
Sumar, i els comuns especialment, han buscat que els socialistes i Junts trobin algun tipus d'acord alternatiu que eviti el xoc.
Però fonts de la formació de Puigdemont apunten que "no consten" contactes i assenyalen que malgrat els esforços dels comuns ja sembla "massa tard" per trobar algun tipus d'acord.
Fonts del PSOE apunten també en aquesta direcció i admeten que no són optimistes respecte a la possibilitat d'evitar el xoc.
Un mes de tensió
Carles Puigdemont va comparèixer a Brussel·les el passat 9 de desembre per denunciar els incompliments del govern espanyol i reclamar a Sánchez que se sotmetés a una qüestió de confiança.
L'executiu espanyol va rebutjar ràpidament la proposta, i el 17 de desembre PSOE i Sumar van fer servir la seva majoria per ajornar la decisió de la Mesa sobre la tramitació de la proposició no de llei que havia registrat Junts amb aquest objectiu.
L'òrgan de govern del Congrés tenia sobre la taula un informe dels lletrats que no tancava la porta a la tramitació, però que deixava oberta la interpretació per adoptar una decisió en un sentit o l'altre.
Els dos socis del govern espanyol es van emplaçar a estudiar la qüestió més endavant, adduint que no hi havia pressa i que, en la mesura que crearà precedent, cal resoldre la qüestió amb seguretat jurídica.
L'objectiu dels dos partits del govern espanyol era guanyar temps per provar de trobar algun tipus d'entesa amb Junts. Un mes i una setmana després, però, la qüestió ha hagut de tornar a la Mesa amb la perspectiva que, si s'aprovés, Junts disposa de cupo al Congrés per sotmetre la iniciativa al ple a finals de febrer.