Catalunya i Califòrnia es reuneixen avui per parlar del canvi climàtic amb els incendis Los Ángeles de fons
El partenariat de regions amb clima mediterrani, que agrupa 15 territoris d’arreu del món, es troba avui per afrontar els reptes de l’escalfament global
Barcelona
Representants del Govern català i del de Califòrnia es reuneixen avui per compartir coneixements sobre inclemències climàtiques. Amb els incendis de Los Ángeles arrasant l'oest d'Estats Units, avui hi ha una trobada dels territoris agermanats pel clima Mediterrani de tot el món per posar en comú solucions a problemes com, precisament, els incendis forestals i les sequeres cròniques.
Aquesta reunió és una presa de contacte perquè les 15 regions, que tot i estar repartides per tot el planeta tenen el mateix clima, posin en comú solucions i coneixements per combatre el canvi climàtic, que en aquestes zones del món és especialment sever i accelerat. Amb els incendis de Califòrnia de fons, Catalunya assisteix a aquesta presa de contacte amb la intenció de trobar els mecanismes per compartir solucions pràctiques a grans problemes, com poden ser aquests incendis forestals desbocats, amb noves tecnologies, mètodes i recursos.
Altres regions que participaran d'aquestes trobades periòdiques seran Occitània (França), Emilia-Romagna (Itàlia), South Australia, o Santiago (Xile). Avui la reunió serà telemàtica i d'àmbit tècnic, amb personal de la direcció general de medi ambient en representació catalana.
Clima Mediterrani tot i estar al Pacífic
Són zones d'Estats Units, Austràlia, Europa o Amèrica Llatina que tenen també clima mediterrani (malgrat estar molt lluny d'aquest mar) i que pateixen un augment de les temperatures superior al de la mitjana mundial. Parlem de regions on plou molt poc a l'estiu, on els dies de calor són majoritaris i on depenen especialment de les pluges de tardor i primavera.
Catalunya va ser amfitriona el juny passat d'una trobada on les delegacions van anar a diferents punts: al Cap de Creus, per veure com es combina la gestió d'incendis amb l'agricultura ecològica, a l'Estartit, per comprovar com la re-naturalització de les dunes evita inundacions i al Massís de les Gavarres per veure com ramats de cabres poden desbrossar un bosc i fer-lo més resilient.
Dins de tot el recorregut una parada ca cridar especialment especialment l'atenció: la Superilla de l'Eixample. El responsable de medi ambient de Califòrnia, Wade Crowfood, va mostrar-se impressionat pel concepte de refugi climàtic, i assegura que vol exportar-lo a les grans ciutats del seu estat, com precisament Los Ángeles, San Diego o San Francisco: "els refugis climàtics són una gran idea, una idea que m'enduré cap a casa. Que hi hagi carrers a l'aire lliure on puguin anar els ciutadans, o parcs, o llibreries".
Uns elogis que compartits per la resta de la delegació, que també va escoltar amb interès el projecte de combinació d'agricultura i zones protegides al Parc del Cap de Creus, o el recurs d'utilitzar cabres per desbrossar el sotabosc i així reduir combustible de cara a possibles incendis.
Oriol Soler Pablo
Redactor de informativos en Ràdio Barcelona, especializado exclusión social, vivienda y medio ambiente....