Sociedad

Especial SER Catalunya: 'Immigrants i imprescindibles'

En un moment d'auge dels discursos d'odi, la sèrie de reportatges demostra la importància dels treballadors nascuts fora del país i alhora ressalta la precarietat i la vulnerabilitat a la qual estan sotmesos

Programació especial 'Immigrans i imprescindibles'

Programació especial 'Immigrans i imprescindibles'

00:43

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1736941329917/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

SER Catalunya ha dedicat una cobertura especial a la cloenda de la sèrie de reportatges 'Immigrants i imprescindibles', que s'ha emès durant les darreres setmanes. És una iniciativa per aportar dades i context al debat migratori, en un moment d'auge dels discursos d'odi contra la població estrangera. Els deu capítols de la sèrie han culminat amb un dia de programació especial a totes les franges de l'emissora, per reflexionar amb testimonis, representants institucionals i experts sobre el pes de la immigració a l'economia i a la societat catalana.

Les dades són tossudes

Durant dos mesos i mig, cada dilluns hem aprofundit sobre el rol i el pes de les persones migrants a l'economia catalana. Les dades demostren que els treballadors estrangers són imprescindibles en molts sectors. Els immigrants, que suposen un 25% de la població catalana, representen un 26% del total de treballadors. De mitjana, ja estan sobrerepresentats, però en alguns sectors concrets, la seva presència es dispara: les treballadores de la llar són un 70%, els repartidors un 65% i a l'hostaleria un 60%.

Més enllà de les dades, les patronals d’aquests sectors admeten també que el funcionament de les seves empreses depèn en gran part de les persones nascudes a altres països. Els hotelers i restauradors, per exemple, necessiten personal i demanen més agilitat en l’obtenció de permisos de treball. El sector de les cures de gent gran xifra en 100.000 els treballadors que es necessiten els pròxims 5 anys a tot Espanya. De fet, ACRA, la patronal de residències, ja està fent un volum important de contractacions en origen. També hi ha manca endèmica de metges a primària i urgències i els últims informes de Salut calculen que es necessiten milers d'infermeres.

Durant la sèrie també hem escoltat els treballadors dels diversos sectors (hostaleria, taxi, cures de gent gran, agricultura, indústria càrnia, transportistes, missatgers, paletes, mediadors culturals i metges) i hem pogut comprovar com, tot i ser necessaris per al funcionament de tots aquests sectors, han de patir les conseqüències de ser la diana de discursos d'odi i discriminació. Fins i tot hem posat veu a professions que solen estar allunyats de les càmeres i els micròfons, com per exemple els paletes que treballen la Sagrada Família.

Recupera el pòdcast 'Immigrants i imprescindibles'

Programació especial durant tot el dia

Els periodistes Oriol Soler i Pol Valero han tancat el cercle de capítols amb un article a El País, on destaquen la importància dels treballadors migrants, però recorden que, encara que no fossin imprescindibles per l'economia, no mereixen ser tractats com a ciutadans de segona. A més, aquest dijous SER Catalunya ha ofert una jornada especial on tots els programes han tractat alguna dels vessants del fenomen migratori a Catalunya. Des de les 7 fins a les 21 h, la programació ha estat dedicada a aquestes persones que formen part de la nostra societat i contribueixen en la nostra economia.

L'especial ha començat amb l'Aquí Catalunya. Pablo Tallón ha entrevistat Òscar Camps, fundador d'Open Arms i el filòsof Norbert Bilbeny. També han passat pels micròfons del programa els consellers Miquel Sàmper, d'Empresa i Treball, i Mònica Martínez, consellera de Drets Socials i Inclusió, que ha admès que la Generalitat té una bossa de 7.000 tràmits d'arrelament pendents de resoldre. Aquests informes són necessaris perquè la persona sol·licitant pugui continuar el tràmit de la seva regularització.

El Govern es compromet a resoldre 7.000 tràmits d’arrelament d’immigrants per facilitar la seva regularització

Al Què t'hi Jugues del Sique i el Flaqui han parlat amb el Dr. en Ciència de l'Esport de la Universitat de Barcelona Jordi Osúa i amb Musa Sagnia, jugador de bàsquet del Baxi Manresa. Va néixer a Gàmbia, el 2003, i s'ha format a Canàries gràcies a una beca. Ara s'ha consolidat a Manresa i ha estat escollit com a jugador del millor quintet jove de l'ACB del 2023/24.

&quot;El FC Barcelona ha estat i és una eina d&#039;integració de la immigració&quot;

A la tarda, de 19 a 21 h, el Balcó de l'Anna Puigboltas ha comptat amb tres històries personals de persones immigrades. El Mohamed, la Mariana i el Javier han conversat sobre el concepte immigrant, l'auge de l'extrema dreta i Catalunya com a terra d'acollida.

Immigrants i imprescindibles: Els escoltem
 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00