Consum ha tramitat un centenar de reclamacions contra centres d'FP online
De les denúncies s'han derivat mitja dotzena d'inspeccions i una sanció de 25.100 euros
Barcelona
En els darrers quatre anys, l'Agència Catalana de Consum ha tramitat 94 reclamacions i denuncies contra centres que ofereixen formació professional a distància a Catalunya. I ha obert tres expedients sancionadors, dels quals un ja ha acabat amb una sanció de 25.100 euros per una falta greu.
Segons les dades que ha recollit SER Catalunya i el diari El País, entre els anys 2021 i 2024 l'Agència catalana de consum ha tramitat 85 reclamacions i una desena de denúncies contra tres empreses concretes: Ilerna, CCC i el grup Planeta Formación y Universidades.
Ilerna va ser objecte de 58 reclamacions, en les quals els afectats demanen una compensació econòmica o el retorn dels diners que han pagat per la matrícula dels seus estudis. I va rebrem també 8 denúncies formals per possibles infraccions. En aquest cas, el denunciant no espera un rescabalament personal, sinó que busca que l'administració investigui i, si s'escau, sancioni l'empresa. CCC és la segona en el rànquing de queixes tramitades, amb 26 reclamacions i una denúncia. I tanca la llista el grup Planeta Formación i Universidades que només ha estat objecte d'una queixa que s'està tramitant en aquests moments.
De les denúncies, s'han derivat 6 inspeccions formals per part de l'Agència Catalana de Consum i tres expedients sancionadors. Un que s'ha tancat amb una multa de 25.100 euros -d'acord a la Llei del Codi de consum , la Generalitat no pot fer publicitat del nom de l' entitat sancionada- i dos més que encara s'estan tramitant. Fonts de l'agència catalana de consum asseguren que les queixes sobre centres formatius suposen un percentatge mínim de les que gestiona aquest organisme anualment, però destaquen que el fet que una empresa concreta, d'aquestes dimensions i àmbit, concentri aquestes xifres de reclamacions és "un motiu d'alerta".
L'organització de consumidors OCU també observa amb preocupació aquest sector. Només aquest any ha recollit 322 consultes i reclamacions. Per ordre, els centres que més n'acumulen són Ilerna, Implika Educación i CEAC.
Manuals amb errors
Els motius habituals de les queixes són, per aquest ordre, els problemes a l'hora de fer les pràctiques en empreses, el retard en l'obtenció dels títols i la disconformitat dels alumnes amb el contingut de la formació o amb el seguiment que els fa el personal docent.
D'aquests dos darrers aspectes es queixa per exemple l'Eva, nom inventat per una estudiant real, que està fent el cicle d'auxiliar d'infermeria a Linkia FP. Explica que als manuals de classe hi ha errors greus que ells han de memoritzar, malgrat saben que no són correctes.
"Als PDF's que ens faciliten amb el temari es diu que un quiròfan ha d'estar a una temperatura de 28 graus. Jo treballo a un centre sanitari i sé que no és així -la temperatura ideal se situa en una franja d'entre 20 i 24 graus- però haig de donar aquesta resposta si vull passar l'examen". Eva explica que no es tracta d'un error anecdòtic, que els manuals estan farcits d'inexactituds com aquesta "que et podrien portar a cometre errors amb els pacients". Amb altres companys de classe comenten que l'episodi "més vergonyós" és el que van viure en una de les classes teòriques a distància. "La professora es va connectar des d'una cafeteria, i mentre ens llegia el temari se sentia com ella i altres clients demanaven cafès. I a més a més, parlava d'una manera estranya, com si anés beguda".
Linkia explica que tots els seus docents estan "altament qualificats". Diuen que la docent protagonista d'aquest incident és una de les que té "millors valoracions per part dels alumnes". Sí reconeixen que una de les sessions teòriques la va fer des d'una cafeteria "per problemes de connexió en la seva ubicació habitual" i perquè no va voler "deixar tirats als seus alumnes, demostrant el seu compromís i professionalitat".
Dificultats per trobar empreses de pràctiques
Una altra estudiant, Imma, va fer un cicle de diagnòstic per la imatge a MEDAC, que té 45 centres repartits a 8 comunitats autònomes. No té queixes de les classes teòriques, però sí de les hores de formació a l'empresa. "Em van adjudicar una clínica i 24 hores abans que m'incorporés em van dir que ja no quedaven places i em van recol·locar a la Fundació MEDAC". Aquesta Fundació és una entitat sense ànim de lucre constituïda a Màlaga el juliol de 2022 per desenvolupar projectes en educació i el sector sociosanitari" segons expliquen a la web del grup MEDAC
Inma explica que fer les pràctiques allà "és com jugar amb nines". "A la seu de la Fundació a Màlaga, on jo vaig fer les pràctiques, tenen aparells reals de radiodiagnòstic, això és cert, però estan apagats. Els estudiants fèiem ressonàncies magnètiques i TACs amb un ordinador que tenia un arxiu d'imatges carregant. I fessis el que fessis, independentment del botó que toquessis, sortia la mateixa imatge".
El director educatiu de MEDAC, Paco Isla admet que la Fundació "no és un centre mèdic, no tenim pacients" però "fem activitats que s'ajusten als criteris d'aprenentatge que marca la normativa de pràctiques". A la quinzena de seus que té repartides per diferents províncies, expliquen des de l'empresa "hi treballen tècnics titulats experts en determinades matèries que dirigeixen els diferents projectes de la Fundació, com a qualsevol altre centre de treball". A la Fundació, fan pràctiques alumnes de les titulacions de Dietètica, Anatomia Patològica, Laboratori Clínic i Imatge per al diagnòstic.
Un extreballador confirma les queixes dels estudiants
Les pràctiques en empresa són el principal motiu de queixa també en el cas d'Ilerna. Un extreballador, que vol mantenir l'anonimat, explica que l'equip encarregat de buscar empreses de pràctiques "no dona l'abast" i que en el moment que un estudiant rebutja una primera proposta, es desentenen d'ell.
"Si un alumne rebutja una proposta per fer pràctiques, perquè no li va bé l'horari o per qualsevol altre motiu, se li diu que passa a una cua de gestió. Però això no existeix", explica. "Per a un treballador del departament de pràctiques, que ha d'atendre desenes d'alumnes, oferint una plaça en pràctiques ja has cobert l'expedient per aconseguir els teus incentius. L'alumne no té importància, que es busqui la vida"
Sobre les pràctiques, tant MEDAC com Ilerna diuen que sovint el problema rau en la poca disponibilitat horària dels alumnes, que acostuma a ser persones de més de 25 anys, amb feina i responsabilitats familiars. Tanmateix, Ilerna assegura que el 94% dels alumnes matriculats al mòdul de pràctiques el curs 23/24 ja han finalitzat aquesta formació en el centre de treball i que al 6% restant, especialment si ells han rebutjat una proposta de l'empresa, "se'l recomana que per agilitzar el procés ens proposin ells un centre de treball que s'adapti a les seves necessitats horàries o geogràfiques".
Primer pas legal per incrementar la supervisió
El passat 5 de desembre el Diari Oficial de la Generalitat va publicar una resolució, que ja ha entrat en vigor, i que obliga tots els centres que imparteixen els ensenyaments de formació professional a distància, tant els autoritzats per la Generalitat de Catalunya com els validats per altres administracions educatives, que fan "de forma recurrent" activitats formatives a Catalunya, a comunicar amb tres mesos d'antelació on faran aquestes sessions, amb quants professors i amb quants alumnes. Dades, que explica el secretari general d'FP, Francesc Roca facilitaran molt la feina a la inspecció a l'hora de supervisar la qualitat d'aquesta oferta formativa.
Una tercera part dels alumnes que a tot l'estat estudien una FP a distància estan matriculats a algun centre amb seu a Catalunya.
Soledad Domínguez
Redactora de informativos en Ràdio Barcelona, especializada en Educación. Siempre que me dejan, me cuelo...