Comencen les obres per reparar la fuita de Badalona per on es perden 180.000 litres d'aigua cada dia
Fa gairebé 20 anys que una de les grans canonades que subministra a tota l'AMB perd aigua en grans quantitats, i demà comen
Barcelona
Dos litres d'aigua per segon que se'n van en orris. 180.000 litres al dia, que servirien per donar subministrament a 1.800 veïns, desaprofitats. Un malbaratament desproporcionat emmig de la sequera més greu del segle. Ho ha pogut saber SER Catalunya: demà dijous 19 de desembre comencen les obres per posar punt i final a la fuita del barri del Canyet de Badalona. És probablement la fuita d'aigua més coneguda de Catalunya, que el propi alcalde de la ciutat Xavier Garcia Albiol va definir com una "aberració medioambiental". Des del 2005 aquesta fuita ha anat perdent dos litres d'aigua per segon.
Reparar-la no serà gens fàcil: la canonada per on s'escolen els litres és el que els tècnics d'Aigües del Ter-Llobregat anomenen un "aqüeducte", un dels tubs principals, de tres metres de diàmetre, que porta aigua del riu Ter fins l'estació de distribució de la Trinitat. Hi passen 8.000 litres d'aigua cada segon. Per tant, ras i curt, tallar la circulació d'aquesta canonada suposa deixar amb les aixetes seques a més de 3 milions d'habitants. És per aquest motiu que la reparació s'ha demorat tant, que s'han anat posant pedaços provisionals... i també la raó per la qual les obres seran tan cares: 41 milions d'euros i dos anys per tenir-les enllestides.
Una obra de gran complexitat
El projecte final, que té més de 2.700 pàgines i al qual ha tingut accés SER Catalunya, recull que el que cal fer és desdoblar gairebé 7 quilòmetres de canonada, és a dir, fer-ne una de paral·lela a la ja existent de gairebé dos metres de diàmetre per tal de poder garantir el subministrament i així tallar l'aigua a la canonada antiga. Aquesta nova canonada no es construirà al costat de l'antiga, sinó que anirà per la zona nord, passant per Santa Coloma de Gramenet, Montcada i Reixac i La Llagosta.
Cal tenir en compte que no es tracta d'una fuita en un sol punt per on s'escola l'aigua, sinó que es tracta d'una degradació estructural: la canonada original es va construir els anys 60, és de ciment i té esquerdes a molts punts del seu recorregut per on es filtra o s'escola l'aigua. El preu serà de 38 milions d'euros (sumant impostos i despeses adicionals arribarà gairebé als 45) i podria encarir-se encara més, ja que les obres han de passar per trama urbana i també per desenes d'infraestructures. La complexitat de les actuacions farà que s'allarguin com a mínim dos anys, de manera que estarà enllestida el 2027.
Entre els anys 2003 i 2009 s'han desdoblat tres trams, i falta aquest quart que és el més complicat i costós de tots.
Oriol Soler Pablo
Redactor de informativos en Ràdio Barcelona, especializado en medio ambiente, biodiversidad y emergencia...