Sociedad

'Fantasyland' guanya el XIV Torneig de Dramatúrgia Catalana del Temporada Alta

L'Institut Santa Eugènia s'imposa al Torneig de Dramatúrgia per a instituts

La final del Torneig de Dramatúrgia de Catalunya i la final del torneig entre instituts

La final del Torneig de Dramatúrgia de Catalunya i la final del torneig entre instituts

08:16

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

Girona

'Fantasyland' de Jaume Viñas ha guanyat la XIV edició del Torneig de Dramatúrgia Catalana que organitza el festival Temporada Alta en la final que s'ha fet aquest dilluns al vespre. El públic de la sala la Planeta de Girona ha escollit aquest text com a guanyador, una proposta que gira al voltant de la revisió d'alguns contes clàssics sota l'òptica social vigent. En la final Júlia Truyol i Pau Vinyals han posat veu als personatges de 'Fantasyland'. Viñas s'ha imposat a Marina Cabanas que es presentava amb el text 'Exodus Premium'. En aquest cas, la dramaturga proposava al públic com una dona contractava un assistent virtual per viure els últims minuts de la seva vida.

La final del Torneig de Dramatúrgia Catalana ha arrencat minuts després de les vuit del vespre tot i que la presentadora de la competició, Cristina Clemente, ha traslladat al públic a les dotze de la nit del 31 de desembre per fer unes campanades abans de donar el tret de sortida oficial a la competició. Alguns dels assistents portaven els dotze grans de raïm i tots junts han celebrat un cap d'any fictici. Amb l'entrada d'any feta, l'actriu ha donat pas als dos dramaturgs finalistes d'enguany: Jaume Viñas i Martina Cabanas. Un moneda a l'aire ha estat l'encarregada d'escollir l'ordre de representació, tal com és habitual.

'Fantasyland', escrita per Jaume Viñas, ha estat la primera en saltar a l'escenari. En aquesta final, Júlia Truyol ha estat l'encarregada de fer de caputxeta vermella, entre d'altres personatges, i Pau Vinyals ha posat veu al personatge del gat en botes en la convenció de personatges de contes que han organitzat. El text de Viñas gira al voltant de la revisió dels contes clàssics i la necessitat de posar-se al dia amb els valors socials vigents com ara el feminisme, el racisme, el gènere o el bullying.

L'autor reflexiona sobre la idoneïtat de fer-ho i amb quins problemes es pot trobar la societat en un text que narra una convenció de contes clàssics on hi participen la majoria de personatges. Una representació on Júlia Truyol i Pau Vinyals s'han pogut lluir i han demostrat la seva versatilitat i capacitat interpretativa posant-se a la pell de diversos personatges.

La segona part del torneig ha estat per 'Exodus Premium', el text escrit per Martina Cabanas. La dramaturga plantejava com un assistent personal ajudava a l'Àngela (interpretada per Mon Plans) a passar els últims minuts de vida. Un assistent virtual que li oferia companyia, música i paisatges tot i que se li resistia el tracta de vostè. L'assistent, però, assegurava que aquella experiència serviria de millora per a futurs casos. Una reflexió sobre com la intel·ligència artificial pot canviar el nostre futur i mostrant la seva principal carència: la humanitat.

A partir d'aquí el públic ha escollit el text guanyador en unes votacions populars, tal com ja és habitual. Viñas i Cabanas són els dos finalistes de la catorzena edició d'aquest torneig, després de superar als sis altres rivals que han batallat per arribar fins aquí des de principis d'octubre, una vegada va arrencar el festival de Temporada Alta.

Setmana rere setmana, dos autors han enfrontat els seus textos llegits per actors i el públic sempre ha escollit quin d'ells passava a la següent fase del torneig. Els textos han de ser amb dos personatges i han de tenir una durada aproximada d'uns 40 minuts.

El Santa Eugènia s'imposa al Torneig de Dramatúrgia per a instituts

Gairebé 180 estudiants, arribats dels instituts que presenten textos al torneig –instituts Ermessenda i Santa Eugènia de Girona; i l’Institut Salvador Sunyer i Aimeric i Salvador Espriu de Salt– i de quatre centres més convidats: Escola La Salle (guanyadors de la 5a edició), Institut Jaume Vicens Vives, l’Escola Pia de Salt i l’Institut Vallvera, han participat aquest migdia en la final de la VI edició del Torneig de Dramatúrgia per a instituts que organitza la Fundació La Ciutat Invisible en el marc d’A Tempo – Arts i Formació. Els assistents han escollit que el guanyador fos el text El paquet equivocat dels alumnes de l’institut Santa Eugènia i interpretat per Tamara N’Dong i Marc Tarrida, que narra els malentesos que provoca l’error d’una entrega d’un paquet.

Els dramaturgs Xavi Buixeda i Eu Manzanares han sigut els encarregats de presentar els diferents combats que han enfrontat els textos dels quatre instituts: El paquet equivocat interpretat de l’Institut Santa Eugènia, Primera impressió de l’Institut Salvador Espriu, Un cafè? de l’Institut Ermessenda, i La possessió de l’Institut Salvador Sunyer i Aimeric. Els actors i actrius que han llegit i interpretat els textos han estat Júlia Molins, Tamara N’Dong, Marc Tarrida i Roger Vilà.

En aquesta ocasió, el premi ha estat vinculat per primera vegada al Torneig de dramatúrgia catalana de Temporada Alta, amb la idea de posar en relació el procés de creació de textos i promoure un intercanvi entre l’experiència educativa dels joves i la dramatúrgia professional. L’objectiu és premiar la implicació, treball i esforç de tot l’alumnat i professorat. Com a obsequi, l’institut amb el text més votat rebrà a més un xec en cartró ploma com a institut guanyador de la present edició.

La final del Torneig de Dramatúrgia de Catalunya i la final del torneig entre instituts

08:16

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00