Avortaments farmacològics: més nombrosos i més econòmics que els quirúrgics
Més de la meitat de les interrupcions voluntàries d'embaràs que es practiquen a Catalunya es fan amb medicaments
Barcelona
Les entitats que defensen dels drets de les dones diuen que, en part, a les consultes es promociona aquest mètode, amb medicaments, davant del tradicional (a quiròfan) perquè és més senzill i econòmic per al sistema. Les dones tenen dret a escollir l'opció que prefereixen, però en molts casos se les dirigeix directament cap al farmacològic per raons econòmiques.
"Tu pots escollir fer un avortament farmacològic fins a les 14 primeres setmanes de gestació. Passat aquest període, ha de ser instrumental o quirúrgic. Però en aquestes primeres 14 setmanes també pots triar fer-lo instrumental. Què passa? És evident que el fet que la porta d'entrada per fer una interrupció voluntària d'embaràs (IVE) sigui l'ASSIR (centra d'atenció a la salut sexual i reproductiva) facilita i promou que les dones triïn el farmacològic cada cop més perquè allà mateix, a l'ASSIR, et donen la medicació i ho fas a casa", explica Sílvia Aldavert, directora de l'Associació de Drets Sexuals i Reproductius.
"En canvi, si tu tries fer un instrumental el que fan a l'ASSIR és informar-te i derivar-te a un centre, que encara majoritàriament són clíniques concertades i acreditades pel Departament de Salut per fer els avortaments. Estem parlant de les primeres 14 setmanes d'embaràs, perquè després la cosa va per altres canals perquè es necessiten informes mèdics". El 98% dels avortaments que es fan a Catalunya són en aquest període inicial.
Més econòmic
"El farmacològic cada cop s'ha fet més popular, promogut des dels ASSIR", afegeix Aldavert. "Evidentment, la medicació per fer la IVE amb aquest mètode és més econòmica que el circuit per fer-la instrumental, que s'haurà de pagar. La diferència de preu no és molt gran, perquè no es paga molt per fer la intervenció quirúrgica, però sí que és cert que els medicaments surten més econòmics".
I, segons Sílvia Aldavert, hi ha dones que reporten que les van conduir cap al farmacològic. "Els professionals dels ASSIR han de tenir la ment prou oberta per saber acompanyar la decisió de la dona, sense prendre la decisió per ella. La vida i circumstàncies de cada dona, qui la coneix millor és ella".
Criteris mèdics sempre
Tant el departament de Salut com els ginecòlegs neguen que el preu sigui un criteri d'elecció del mètode per fer un avortament. "A nosaltres ens és absolutament igual el cost del procediment. No tenim cap criteri economicista quan recomanem un mètode o l'altre a les dones", assegura la doctora Anna Torrent, vocal de la Junta Directiva de la Societat Catalana de Ginecologia de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques.
"Si recomanem el farmacològic a algunes dones és perquè pensem que per a elles és millor. Però si no els agrada o mostren por, respectem sempre el seu desig".
Avantatges i inconvenients dels dos mètodes
L'avortament farmacològic es pot fer a casa. La dona es visita a l'ASSIR i allà li donen els medicaments que provocaran l'expulsió de l'embrió. El quirúrgic es fa en un quiròfan, en un hospital o una clínica acreditada per Salut. Els dos mètodes són igual de fiables i igual de bons, però tots dos tenen pros i contres.
El farmacològic requereix un espai d'intimitat per esperar que els medicaments facin efecte i no totes les dones estan en condicions de poder disposar-ne. A més, és dolorós i el sagnat posterior és més intens i més llarg. L'instrumental o quirúrgic implica haver d'ingressar en un centre sanitari durant unes hores i rebre sedació, però l'endemà la dona ja pot reincorporar-se a la seva rutina. El quirúrgic, això sí, pot provocar més complicacions a posteriori, ja que es fa per aspiració i pot lesionar l'úter.
Els professionals sanitaris de l'ASSIR valoren en cada cas quin és el procediment més adequat, atenent-nos a criteris clínics, socials i personals de les dones.
Casuística
El 2022, últim any amb dades publicades per Salut, es van practicar gairebé 21.000 avortaments, dels quals 11.000 van ser farmacològics. Agafant el total d'interrupcions voluntàries d'embaràs, el 39% es van fer via ASSIR, el 12% en hospitals i la resta en clíniques acreditades. 9 de cada 10 avortaments són a petició de la dona, NO hi ha motius clínics. I gairebé la meitat, el 45%, es van practicar a dones nascudes fora d'Espanya. Per nacionalitats, les marroquines van ser les que més s'hi van acollir, seguides d'hondurenyes i equatorianes.
Susanna Ruiz
Periodista. Animals i llibres.