El BalcóEl Balcó
Sociedad

Economia domèstica per a adolescents: "Les finances personals són més senzilles que entendre com funciona un mòbil"

L'Institut d'Estudis Financers (IEF) organitza cursos en 600 instituts de Catalunya per educar en finances als alumnes de quart d'ESO

Economia domèstica per a adolescents: "Les finances personals són més senzilles que entendre com funciona un mòbil"

Economia domèstica per a adolescents: "Les finances personals són més senzilles que entendre com funciona un mòbil"

19:56

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1732551293949/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

A quina edat hauríem de començar a aprendre com administrar els nostres diners i que fer-ne? Què saben els joves de 14 i 15 anys dels bancs, dels impostos, de pressupostos i estalvis? D'on treuen aquests joves els seus diners? Tenen un pressupost? Qui els ensenya, o els ha d'ensenyar tot això?

Després de parlar amb alguns estudiants de quart d'ESO, està clar que no tenen un límit de despesa mensual, gasten el que necessiten d'uns diners que la majoria treuen de regals, dels pares o de petits treballs com classes de reforç a alumnes més petits. És una situació comuna, que des de l'Institut d'Estudis Financers estan intentant corregir amb cursos d'educació financera que centenars de voluntaris fan a 600 centres de tot Catalunya.

Saber negociar amb el banc

Un d'aquests voluntaris és en Daniel Montes. Ell va començar l'any 2020 conscient que quan era jove ningú l'havia format en aquest temari: "Arribes a la vida adulta i tot arriba de sobte". Amb els cursos que imparteix intenta tractar què poden fer els alumnes amb els seus diners, on poden trobar problemes i què fer quan van a un banc.

Quan entra a la classe veu en les cares dels alumnes la indiferència d'una altra xerrada que no tindrà examen. Però una vegada comença, s'interessen perquè veuen que el que els explica és allò que escolta a casa i el que necessitaran el dia de demà. Comença fent unes preguntes i qüestionant-los si els seus pares podrien respondre-les. Segueix definint els diferents productes financers, com la diferència entre dèbit i crèdit, i també concreta què és un tipus d'interès. Un punt on "molts d'ells es perden". L'objectiu principal és que sàpiguen gestionar les seves finances personals quan ho necessitin: "Si saben la informació, podran negociar i tindran molt a favor".

Un altre tema que també es tracta en aquestes classes són els influencers que prometen revelar el secret per fer-se ric. Montes ha admès que els adolescents no ignoren la realitat i "saben que no existeix una fórmula màgica", però sí que li pregunten quins són els influencers que poden seguir i quins no. Per ell, l'important és que siguin crítics i entenguin que els temes complexos, no es tracten en 20 segons de vídeo.

Parlar de finances

"Les finances personals són més senzilles que entendre com funciona un mòbil", ha assegurat Jordi Martínez. Ell és el director d'educació financera de l'Institut d'Estudis Financers (IEF), l'entitat que organitza aquest programa d'economia domèstica per tot Catalunya. Martínez ha opinat que és "bàsic" per alumnes de secundària, i per tota la població, entendre de finances.

La iniciativa va sorgir arran d'una iniciativa europea, a Escòcia, on professionals del sector financer anaven als instituts a, no només ensenyar conceptes financers, sinó també a preparar entrevistes de feina i escriure currículums. A Catalunya en concret són 600 voluntaris els que fan vuit cursos a alumnes de quart d'ESO. Hi ha des de saber com administrar els diners fins a la importància de pagar impostos i no cometre frau fiscal. Martínez és conscient que s'ha d'introduir aquesta educació als instituts, en aquesta idea hi ha consens. El problema, ha admès, és que cal "trobar l'equilibri"; ja que per posar nou temari cal treure'n d'altre. I aquí hi ha la complicació: "Què treus?"

És igual d'important, a més, "parlar de diners a casa". Aquest és un canvi que ja s'està produint, ha apuntat Martínez: "Abans les finances de casa es mantenien dins l'àmbit dels dos adults, ara ja es fa una mica més estens als nens, perquè puguin entendre què succeeix i el que costa".

Laura Polo Dalfó

Laura Polo Dalfó

Redactora, productora, reportera i el que faci falta a El Balcó de SER Catalunya. Graduada en Periodisme...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00