Què t'hi jugues!Què t'hi jugues!
Fútbol

Els nous mètodes del departament de metodologia del Barça

Al 'Què t'hi Jugues!' escoltem a Sergi Milà, cap de metodologia del club, i Bojan Krkic, adjunt a la direcció esportiva del club

Els nous mètodes del departament de metodologia del Barça

Els nous mètodes del departament de metodologia del Barça

10:38

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1732108408347/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

El departament de metodologia del Barça té com a objectiu principal ajudar a formar futbolistes pel primer equip. Sergi Milà, cap de metodologia del club, ha explicat en una ponència organitzada per la Federació Catalana de Futbol, El dotzè dia de l'entrenador, quins projectes han engegat per optimitzar la formació de futbolistes i ajudar, a la direcció esportiva, a promocionar futbolistes formats a La Masia.

"Tenir la iniciativa, tenir la pilota, generar superioritats, jugar junts, circulació de pilota, desorganitzar l'adversari i recuperar la pilota com més aviat millor. Això defineix el joc del Barça des dels 8 anys fins al filial i tots treballem de la mateixa manera", ha explicat Milà.

Tot i que aquest mètode concret de treball ja fa anys que està implementat, Milà ha detallat alguns aspectes que ara es treballen diferent. "No és veritat que no hàgim d'entrenar la recuperació de pilota. Ho entrenem molt i molt bé per recuperar-la com més aviat millor i poder aplicar el nostre joc", ha raonat. En aquest sentit, s'han establert dos dies setmanals d'entrenaments específics, en grups reduïts, pels nanos entre 13 i 16 anys. Els dilluns es fa entrenament ofensiu amb davanters (per exemple, del cadet A i B), per entrenar tir llunyà, rematada de centrades i rematades de carril central, entre altres. Els dijous, es fa entrenament defensiu. Els centrals treballen defensa de centrades a l'àrea, pilotes a l'esquena, tapar carril central, entre altres conceptes.

A l'edat juvenil s'incorpora un seguiment individualitzat del jugador. A partir de vídeos i reunions periòdiques es potencien els aspectes a millorar de cada jove i els que ha de potenciar perquè el fan diferencial. A final de temporada s'avalua si el futbolista ha complert els objectius. El departament de metodologia, format per un director i tres coordinadors, té tres analistes (un per al filial i dos per als juvenils i el Cadet A) que s'encarreguen d'aquesta tasca.

"Hem d'aconseguir que els jugadors tornin a considerar-se uns privilegiats per jugar al juvenil del Barça", va reflexionar Bojan Krkic, adjunt a la direcció esportiva del club. Els casos d'Ansu Fati, Gavi, Lamine Yamal o Pau Cubarsí, que van passar fugaçment pel juvenil i es van saltar l'etapa del filial, ha fet créixer les presses dels juvenils del Barça, que veuen com els seus companys de generació ja són titulars al primer equip.

Un dels projectes ideats al club és la creació del DNI del jugador, una fitxa o informe, a partir de la qual, els membres de la direcció esportiva poden conèixer totes les dades dels futbolistes en pocs minuts. Aquesta fitxa inclou estadístiques, posició, categoria, valor de mercat, representant, competències personals, valoració d'identitat i valoració mitjana i de projecció (una estimació sobre si el jugador és projecte de primer equip o s'ha de continuar formant). També inclou historial mèdic i índex de rendiment. A part, s'inclouen vídeos perquè els puguin contemplar a la direcció esportiva.

Projecte d'optimització de cessions

Per a tots aquells jugadors que ja estan preparats pel futbol d'elit, però no tenen lloc al primer equip, el departament de metodologia ha creat un projecte d'optimització de cessions. A partir de diferents variables com l'estil de joc, el perfil d'entrenador, la participació del club a Europa, la competència a la seva posició, la pressió de l'entorn o la confiança del club en la gent jove, el departament fa una projecció de quins clubs de Primera Divisió (o líders de Segona) serien els millors pel futbolista en qüestió.

Es generen unes gràfiques, i a partir de les variants anteriorment comentades i d'aspectes futbolístics concrets, s'endrecen, de millor a pitjor, els clubs escollits per a enviar un futbolista cedit. En el cas d'un central (que continua al primer equip, finalment no se'l va cedir), l'informe va determinar que els millors clubs per aquest futbolista eren el Girona i Las Palmas, seguit de Real Sociedad i Atlético de Madrid. En el cas d'un davanter, els clubs més proclius eren Sevilla, Alavés i Girona.

Santi Ovalle

Santi Ovalle

Redactor de la sección de deportes que sigue la información del Futbol Club Barcelona en la Cadena SER....

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00