El BalcóEl Balcó
Sociedad

Un menjador social des de dins: "Aquí el menys important és el plat a taula"

El Balcó ha visitat el menjador social de Canpedró per saber com funcionen els serveis que atenen milers de persones cada dia a Catalunya

Un menjador social des de dins: "Aquí el menys important és el plat a taula"

Un menjador social des de dins: "Aquí el menys important és el plat a taula"

17:20

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1727458141028/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

Al número 13 del carrer Sant Crist de Sants (Barcelona) cada dia hi dinen 80 persones. És el menjador Canpedró, un menjador social que l'any 2022 va servir més de 30.000 àpats a famílies vulnerables i gent gran. En total, aquell any a Catalunya es van servir més d'un milió i mig d'àpats a 25.000 persones, malgrat que les places als menjadors socials són limitades, n'hi ha 2500, la meitat públiques i l'altra meitat privades.

Avui El Balcó comença al menjador Canpedró per descobrir com funciona un menjador social? Qui el fa tirar? D'on treuen el menjar? I, sobretot, com ajuden a les persones que hi mengen cada dia, com la Katherine, mare de dos fills, que fa poc més de dos anys que va arribar a Catalunya i que la seva única opció de dinar és aquest menjador.

L'ajuda per tirar endavant

La Kathrine va descobrir el menjador de Canpedró gràcies als serveis socials. Primer, va començar portant els seus fills al casal d'estiu i, més tard, la van derivar a ella per poder anar a dinar tots els dies. Si no pogués venir al menjador, no podria dinar, ja que ara mateix viu en un hostal de serveis socials que no ofereix àpat al migdia. Els caps de setmana, també hi va amb els seus fills.

Però no és només un menjador: "Sempre estan presents, pendents de nosaltres de què ens passa i si ho necessitem", ha explicat la Katherine emocionada, "s'està convertint en una cosa familiar". A més, també ha fet amigues, imprescindibles quan arribes en un país on no coneixes a ningú i no tens xarxa.

Els voluntaris, cabdals

Tot i que hi ha treballadors de la Fundació Canpedró al menjador, qui el sustenta són els voluntaris que hi van pràcticament cada dia, com la Carme Tritlla, que és voluntària des de fa 10 anys: "Aquí sempre hi ha feina i vinc per donar un cop de mà", ha explicat. Ella va començar només servint al menjador, però ara també hi va sempre que cal fer alguna cosa extra com cosir o preparar detalls pels usuaris en alguna celebració especial.

Voluntaris i usuaris tenen molt bona relació; s'expliquen el dia i s'agafen un afecte que després d'anys encara continua. La Carme ha recordat una noia que, quan estudiava, anava a dinar cada dia, compartia les seves sensacions després d'un examen i les alegries en rebre l'aprovat. Un temps després, es van retrobar i ella treballava amb un despatx d'advocats: "Aquella abraçada i il·lusió". Una història que li dona esperança a la Katherine, que espera poder no necessitar més aquest servei.

Més que un plat a taula

La Fundadora de Canpedró, Teresa Villoro, ha explicat com sempre hi ha "una mirada, paraula o abraçada" d'agraïment. Ha detallat que en aqeust menjador hi van a menjar tant gent gran, que pateixen soledat, com famílies vulnerables, com la Katherine, que hi van diàriament fins que tenen els seus papers i poden treballar, menjar i mantenir-se.

Les persones que hi van són les derivades dels serveis socials, però la Teresa ha admès que "mai es nega un plat a ningú". Si algú hi va, se li donarà menjar, tot i que els ajudaran a fer-ho pel camí establert, els donaran suport i els acompanyaran per poder tornar a "la roda de la vida". De fet, Villoro ha destacat que en un menjador social "el menys important és el plat a taula".

Laura Polo Dalfó

Laura Polo Dalfó

Redactora, productora, reportera i el que faci falta a El Balcó de SER Catalunya. Graduada en Periodisme...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00