Sociedad

Recta final de l'estudi sobre l'afectació del canvi climàtic als castells

Canviar el teixit de la indumentària o modificar els horaris són algunes de les propostes recollides entre diferents colles

Diada de Santa Anna al Vendrell / cedida

Diada de Santa Anna al Vendrell

Tarragona

Un recerca de la Univeristat Rovira i Virgili estudia des del mes de maig les afectacions del canvi climàtic en les diades castelleres: les conclusions arribaran a finals d'any. Òscar Saladié, degà de la Facultat de Turisme i Geografia i coordinador d’aquest projecte -que va néixer gairebé per una inquietud personal-, ha passat pels micròfons del programa "Aquí Camp de Tarragona" per donar-ne més detalls.

Saladié als estudis de SER Tarragona-Ràdio Reus

Saladié als estudis de SER Tarragona-Ràdio Reus / Eva Hidalgo

Saladié als estudis de SER Tarragona-Ràdio Reus

Saladié als estudis de SER Tarragona-Ràdio Reus / Eva Hidalgo

Durant l’estiu han mesurat la temperatura i la humitat a peu de plaça durant les diades castelleres per calcular l’índex de calor que pateixen els castellers i el públic, Sant Joan a Valls fins a la mare de Déu d’Agost a la Bisbal del Penedès, Sant Magí a Tarragona o Sant Fèlix a Vilafranca. Han analitzat l’evolució de les darreres dècades -tirant fins a setanta anys enrere- per avaluar com ha canviat el termòmetre, fins a tres graus de mitjana de diferència: observen que cada vegada és i serà més freqüent que una diada castellera coincideixi amb indicacions de precaució màxima per calor. Tarragona és una de les zones més caloroses, sobretot en termes d’índex d’humitat per la seva proximitat al mar.

Però no només basen l’estudi en dades climatològiques, sinó que també han preguntat als castellers com es podria millorar el confort a l’hora de fer actuacions: a través d’uns fulls amb adhesius han indicat quines són les mesures que estan prenent arran del canvi climàtic, quines les condicions que s’haurien de prendre i també què és el que estan disposats a fer. La constant hidratació, la generació d’ombres artificials, evitar les hores de màxima calor durant les diades o una roba més ventilada són algunes de les propostes més freqüents que fan els castellers, que segons Saladié "estan molt conscienciats pel que fa a la seguretat en la climatologia i el canvi climàtic".

Eva Hidalgo

Eva Hidalgo

Periodista a SER Tarragona - Ràdio Reus i apassionada de l'ofici d'explicar històries.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00