Sociedad

Nou milions de litres d'aigua contaminada, emmagatzemats a La Llagosta dues setmanes després de l'incendi de Polinyà

L'incident va provocar un important vessament de tòxics al riu Besòs, centenars de peixos morts i la platja del Fòrum tancada per contaminació

Depuradora de La Llagosta (EDAR La Llagosta)

Depuradora de La Llagosta (EDAR La Llagosta)

Barcelona

Dues setmanes després del vessament de tòxics al Besòs, per un incendi en una indústria de Polinyà, a la depuradora de La Llagosta encara hi ha emmagatzemats nou milions de litres d'aigua contaminada. És l'aigua que va quedar tancada en el compartiment de seguretat de la depuradora. Els responsables del consorci Besòs-Tordera alerten que, tot i que és "impossible" que arribi al riu, la situació es pot convertir en "crítica".

L'aigua, que és responsabilitat de l'empresa afectada pel foc, conté una gran quantitat de tòxics, segons asseguren des de La Llagosta. "Som incapaços de tractar-la amb el procediment biològic habitual", explica el director d'operacions del consorci Besòs-Tordera, Pere Aguiló. Des de l'incident, l'aigua va quedar estancada a la reserva de seguretat de la depuradora, on continua sent a hores d'ara.

Segons Aguiló, si es repetís un incident com el de fa dues setmanes, l'aigua que serviria per apagar l'incendi no es podria desviar al compartiment perquè ja està ple. Això provocaria que, una altra vegada, una gran quantitat de substàncies tòxiques arribés al riu Besòs. "Aquesta reserva de seguretat que teníem per fer front a episodis d'abocament ara mateix està compromesa. Si tinguéssim un altre sinistre similar, no podríem actuar com en aquest que vam poder desviar aquesta quantitat de contaminants a una bassa perquè està plena. En aquest sentit, tenim hipotecada la nostra capacitat de reacció", defineix Aguiló.

Tanmateix, el director d'operacions del consorci Besòs-Tordera explica que la comunicació amb l'empresa responsable ha estat i és "constant". Actualment, estan a l'espera que els presentin un pla de xoc per retirar els nou milions de litres d'aigua que tenen emmagatzemats. Des de La Llagosta, confien que sigui com més aviat millor. Un cop els hagin presentat la proposta, hi ha dues opcions viables: separar el residu contaminant de l'aigua i tractar-la o retirar tota l'aigua fins a un centre de tractament de residus. "Dependrà de la viabilitat del transport i de les plantes de gestió de residus", detalla Aguiló.

"Normalitat absoluta" a la depuradora

La depuradora de La Llagosta ha recuperat aquest dijous la "normalitat absoluta", gairebé dues setmanes després de l'incendi. A hores d'ara, ja funciona a plena normalitat i, segons Aguiló, l'aigua que estan lliurant al riu Besòs "ja té la mateixa qualitat que la que tenia abans de l'incident del passat 19 de juliol".

Durant aquest temps, la depuradora no ha deixat de funcionar, però la part biològica de La Llagosta sí que s'ha vist afectada. Amb tot, el procés de recuperació ha estat "gradual", comenta el director d'operacions.

Sense saber quins materials van vessar

A hores d'ara, els responsables de La Llagosta no només no saben quins tòxics conté l'aigua que continua emmagatzemada a la depuradora, sinó que tampoc tenen coneixement de quines substàncies contaminants van acabar arribant al Besòs. Ha de ser l'Agència Catalana de l'Aigua qui els informi. L'ACA, per la seva banda, està a l'espera d'uns informes de l'Àrea de Medi Ambient que han de determinar la naturalesa dels tòxics que van matar centenars de peixos al riu i que van obligar a tancar la platja del Fòrum durant, pràcticament, una setmana. Els informes encara no han arribat perquè les anàlisis d'aquests materials són "complexos".

Gemma Alegrí

Gemma Alegrí

Redactora d'informatius a la Cadena SER. Ara, informació de Barcelona i àrea metropolitana: política...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00