Sociedad

La 'Catalunya buida' i envellida: cinc comarques ja tenen més d'una quarta part de la població jubilada

El Govern apunta a la falta de llocs de feina per a gent jove com a causa principal de l'envelliment i els ajuntaments remarquen que el repte demogràfic és "majúscul"

Imatge d'arxiu / LUIS TEJIDO (EFE)

Imatge d'arxiu

Barcelona

Catalunya s'està envellint i això accentua les desigualtats entre territoris. Ja hi ha cinc comarques catalanes de l'interior on els pensionistes -la gran majoria, jubilats- representen més d'una quarta part del total de la població de la comarca. El Govern alerta que les comarques de l'interior cada vegada tenen menys població jove i constata la realitat que també veuen els ajuntaments d'aquestes zones: el repte de l'envelliment és majúscul.

Les comarques més envellides són totes de l'interior: el Berguedà, el Ripollès i la Terra Alta són les zones amb més percentatge de pensionistes (supera el 27%), seguides del Lluçanès (més d'un 26%) i les Garrigues (25%). Aquestes xifres són conseqüència de l'envelliment de la població en aquests territoris, sobretot per la fugida del jovent. El Govern considera que aquest és un problema greu que s'ha de corregir. Lluís Torrents, secretari d'Afers Socials i Famílies, explica a SER Catalunya, que es tracta de zones amb menys capacitat econòmica: "L'agricultura s'ha industrialitzat molt a nivell de productivitat i ara demana menys mà d'obra. Si no s'hi desenvolupen activitats econòmiques complementàries, la gent marxa cap a les capitals".

Torrents també explica que això accentua les desigualtats entre territoris: "Si féssim una ratlla de nord a sud, passant per Manresa i Berga, veuríem que a la banda dreta creix la població mentre la banda esquerra s'està despoblant". L'excepció és la Val d'Aran. Només té un 15% de població pensionista, la xifra més baixa de totes les comarques. Segons el secretari d'Afers Socials, aquest fenomen és gràcies al turisme que visita el nord-oest de Catalunya.

Més serveis per a la població

El Govern calcula que la població de més de 85 anys "s'haurà doblat el 2050", i per tant Torrents també apunta que caldrà crear nous centres d'assistència a gent gran repartits pel territori. Una decisió que considera una doble victòria, perquè servirà alhora per crear llocs de treball en aquestes zones i atraure població més jove.

Els ajuntaments de les zones més envellides lamenten que el país no aposti per donar a aquestes zones les infraestructures necessàries perquè els més joves s'hi quedin. En declaracions a SER Catalunya, l'alcalde de Berga, Ivan Sánchez, critica que la ciutat estigui molt mal comunicada, perquè considera que "això allunya als qui volen viure a Berga però no hi van perquè no confien en el tren" que els porta a treballar a llocs com Barcelona. "És evident que el repte és majúscul, per als ajuntaments, els consells comarcals, i la Generalitat", sentencia Sánchez.

Viure a Berga però treballar a Califòrnia

En la mateixa línia, espera que es pugui treballar per fer que l'interior de Catalunya pugui ser un lloc on hi viuen els qui teletreballen: "has de poder viure a Berga i treballar a San Francisco, hi ha gent que ja ho fa". L'alcalde de la població del Berguedà explica que la seva ciutat és una de les capitals de comarca més envellides perquè conserva molts ciutadans de la comarca que es dedicaven a la mineria, un sector que ha perdut molts llocs de treball, i que s'han mudat a Berga per estar a prop dels serveis un cop s'han fet grans.

Ferran Dalmau

Ferran Dalmau

Editor de Hora 14 Catalunya los fines de semana. Periodista por culpa de Tintín. Sigo queriendo ser...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00