Julio Manrique: "Els peus freds i el cor calent"
Parlem amb el director del Teatre Lliure sobre els seus primers mesos al capdavant
Barcelona
El passat divendres catorze de juny, Julio Manrique va presentar públicament la programació del Teatre Lliure per la temporada 24/25. Va ser el seu primer gran acte oficial des que, a mitjans de febrer, fos nomenat com a nou director de la institució. L'equip de 'Tot És Comèdia' ens hem desplaçat fins a la Ciutat del Teatre, la casa del Teatre Lliure, per xerrar amb ell sobre aquests primers mesos al capdavant d'un dels grans temples teatrals de Catalunya. A més, aprofitant la ben entesa, de la mà del Julio -el millor amfitrió possible- hem visitat alguns racons com l'Espai Lliure, que aquest any recupera la programació estable, o el despatx del flamant nou director.
Un vincle professional i sentimental
La trajectòria com a actor i director del Julio Manrique està estretament lligada a la institució que actualment encapçala. En total, ha participat en vint-i-set muntatges representats a les diverses sales que engloba el Teatre Lliure, i, òbviament, en guarda un munt de records. "He arribat a estimar-me molt a aquest teatre, i a conèixer molt a la gent que hi treballa des de fa un munt d'anys. Sento un gran afecte i, a més, és un afecte molt profund", diu el Julio, que també és plenament conscient que hi ha moltíssima gent que el Teatre Lliure se'l sent una mica seu, i això comporta tenir a sobre moltes mirades.
La programació 24/25
La programació del Teatre Lliure -de Gràcia i de Montjuïc- de la temporada que ve pretén situar l'art i els artistes al centre, i estarà formada per vint-i-quatre espectacles; set de producció pròpia, vuit coproduccions i nou produccions convidades. Entre elles, val la pena destacar algunes de les noves apostes, com la recuperació de l'Espai Lliure o el projecte 'Ànima Lliure' -assessorat per la dramaturga i directora Clàudia Cedó-, que té com a objectiu treballar teatralment amb intèrprets amb diversitat funcional. "A mi és un tema que m'interessa des d'un punt de vista ètic i sobretot artístic. És un territori per explorar, que creiem que pot ser fructífer i molt sorprenent. Per això, ens autocomprometem a engegar mínim una producció d'aquest projecte per temporada".
La primera polèmica de l'etapa Manrique
No havien passat ni vint-i-quatre hores de l'acte de presentació de la temporada, quan va esclatar la primera polèmica del mandat del Julio Manrique, a causa d'una piulada errònia des del departament de comunicació del Lliure. El conflicte gira al voltant dels drets d'autoria dels traductors dels textos, a partir dels quals s'han fet adaptacions teatrals programades per la temporada. El Julio assegura que no s'ha fet cap mala praxi, lamenta el malentès i ja ha posat fil a l'agulla per tal de solucionar el problema: "Entenc que el gremi dels traductors es mostri especialment sensible a l'hora de no sentir respectats els seus drets. Ja he tingut una conversa amb el Sebastià Portell -president de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana-, i pròximament ens reunirem per tractar aquest tema amb la voluntat d'obrir tants debats com calgui i arribar a solucions satisfactòries per a tothom".