Política

L'extrema dreta guanya per golejada a les xarxes: "El populisme i TikTok són cosins germans"

L'expert en comunicació política a les xarxes Xavier Tomàs explica perquè els partits d'ultradreta tenen molts més seguidors que la resta

TikTok

Imatge d'arxiu / NurPhoto

Imatge d'arxiu

Barcelona

Els més indecisos a les eleccions europees d'avui són els joves. Segons dades del CIS, els que diuen que més aniran a votar són els qui tenen entre 65 i 74 anys, en un 81%. Tant dels majors de 75 anys com dels que estan entre 55 i 64 en votaran només tres de cada quatre: un 76%. A més jocve és el votant, menys clar té si anirà a votar: el percentatge va baixant cada vegada més. Els que tenen menys clar si aniran a les urnes són els joves d'entre 18 i 24 anys: anirà a votar menys de la meitat del cens (49%), i dels ciutadans d'entre 25 i 34 anys hi anirà només el 54% dels qui podrien fer-ho.

Davant d'aquest context i per convèncer els joves, els partits fan servir cada vegada més les xarxes socials, un terreny on qui domina àmpliament és l'extrema dreta, també a Catalunya. L'auge de partits com Vox o Aliança Catalana es deuen sobretot a l'èxit que tenen a les xarxes. Són propostes que han nascut, a vegades, a plataformes com Twitter o TikTok. Aquesta darrera, que és ja la que acapara més consum de joves segons la consultora IAD, està completament dominada pels ultres.

Vox guanya per incompareixença del rival

A Catalunya Vox té uns 32.000 seguidors a TikTok, el doble que el segon partit amb més seguidors, Esquerra, amb 16.000. Després ja va Aliança Catalana, que en té 12.000 i els Comuns, amb 8.000. Els dos partits més votats a les darreres eleccions catalanes del 12M tenen els deures per fer: Junts en té 4.000, i el PSC menys de 2.000, els mateixos que la CUP. El PP directament no té compte de TikTok a Catalunya. Si mirem els partits estatals la dinàmica es manté: VOX frega el mig milió: 440.000 seguidors, mentre que el PSOE es queda en 60.000 i el PP uns 40.000.

Un dels problemes principals de l'auge de l'extrema dreta a les xarxes és que la resta de partits polítics estan molt menys preparats per a transmetre els seus missatges a les noves plataformes, com Twitter o TikTok, i no tenen una estratègia específica en aquestes xarxes. L'assessor en comunicació política en mitjans digitals, Xavier Tomàs, assegura a SER Catalunya que sovint la victòria de la ultra dreta a les xarxes és per incompareixença del rival: "A vegades no tenen penjat a les xarxes cap vídeo pensat específicament per aquestes plataformes. Tot son refregits de rodes de premsa".

Un niu per al populisme

També explica que el format de les xarxes, pensades per publicar vídeos i missatges curts, afavoreix als partits que tendeixen a aportar solucions breus i simplistes a problemes complexos: "Quan tu penses què significa populisme, és molt similar als requisits de fer un vídeo a TikTok. Un missatge curt, directe, molt planer: una idea és cosina germana del populisme. Solucions curtes a temes extensos".

Ferran Dalmau

Ferran Dalmau

Editor de Hora 14 Catalunya los fines de semana. Periodista por culpa de Tintín. Sigo queriendo ser...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00