Salud y bienestar | Ocio y cultura

Mateixa titulació, més hores, menys salari

Els professionals d'infermeria del sector de la dependència demanen l'equiparació salarial amb els de l'àmbit sanitari

Àvia en residència geriàtrica / GETTY IMAGES

Àvia en residència geriàtrica

Barcelona

Un tècnic d'infermeria que treballa en una residència de gent gran, en un centre de dependents o en un sociosanitari té 200 hores anuals més de jornada que un altre que fa la mateixa feina en un hospital de la sanitat pública. El salari, en canvi, és de gairebé 500 euros mensuals menys de mitjana, segons dades del Sindicat de Tècnics d'Infermeria (SAE). Aquestes diferències fan que molts professionals no vulguin treballar al sector de la dependència, on les jornades són més llargues, més dures i menys remunerades.

"Molt probablement, al final de la nostra vida tots viurem en una residència o ingressarem temporalment en un sociosanitari i necessitarem TCAI (tècnics en cures auxiliars d'infermeria) que hi treballin per atendre'ns. Però si les condicions no milloren, malament. Ja és difícil cobrir les places en un hospital, imagineu en un geriàtric", explica a SER Catalunya Cristian Monclús, portaveu de SAE a Catalunya.

"La dignificació de la professió de TCAI en l'àmbit sociosanitari exigeix millorar tant les condicions laborals com les condicions econòmiques de tots els treballadors perquè sigui atractiu anar-hi a treballar".

Equiparació salarial

Amb infermeria passa el mateix que amb les auxiliars. Els infermers empleats al sector de dependència també tenen pitjors condicions que els de l'àmbit sanitari. En residències, han de treballar entre 150 i 200 hores més cada any, per cobrar entre 500 i 600 euros mensuals menys que els seus col·legues dels hospitals. David Olivé, portaveu del sindicat SATSE -majoritari en infermeria- diu que no hi ha cap explicació raonable per a justificar-ho i demana l'equiparació salarial.

"Moltes infermeres que treballen en residències i sociosanitaris tenen l'especialitat de geriatria, que és una especialitat reconeguda, però no queda reflectida al sou. Nosaltres el que volem és això: que no hi hagi diferències entre els professionals que treballen en residències, geriàtrics i sociosanitaris i els dels hospitals perquè la titulació i l'especialització són les mateixes i ofereixen assistència de qualitat a tot arreu per igual".

Olivé confirma que molts graduats en infermeria eviten anar a treballar amb dependents si poden evitar-ho. "En geriatria moltes vegades s'acaben fent substitucions amb estudiants d'infermeria perquè són les places amb les condicions laborals més dures i menys gent vol anar-hi a treballar. Si tu tens el teu títol d'infermer o infermera, el que vols és anar a treballar amb les millors condicions i remuneració, no amb les pitjors".

Les entitats també ho demanen

Cada cop hi ha més persones dependents

Cada cop hi ha més persones dependents

Cada cop hi ha més persones dependents

Cada cop hi ha més persones dependents

Des de l'àmbit de la dependència, Víctor Galmés, director de DINCAT (entitat que treballa amb persones amb discapacitat intel·lectual) diu que "la dignificació del sector implica millorar les condicions laborals dels professionals que s'hi dediquen".

Galmés troba a faltar voluntat política. "És una màxima que tots compartim, el Govern ho verbalitza fins i tot, però el que no hi ha sobre la taula és ni els diners ni un pla de com aconseguir-ho. I s'ha d'arribar a l'equiparació salarial. Mateixa tasca, mateix salari, sobretot aquests tipus de serveis que són tan essencials. El que no podem fer és pagar a la gent diferent per fer la mateixa feina".

Susanna Ruiz

Susanna Ruiz

Periodista. Animals i llibres.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00