Ocio y cultura

La cirurgia cardíaca robòtica arriba als pacients pediàtrics

Els hospitals Sant Joan de Déu i Clínic de BCN han creat el primer centre de l'estat espanyol que aplica aquesta modalitat quirúrgica a nens i adolescents

Intervenció amb robot amb pacient pediàtric

Intervenció amb robot amb pacient pediàtric / Hospital Sant Joan de Déu

Intervenció amb robot amb pacient pediàtric

Barcelona

Cada any neixen a Catalunya 600 infants amb una cardiopatia congènita, ja sigui un problema estructural de cor (a les cavitats o de les vàlvules cardíaques, per exemple) o de grans vasos del tòrax. En el 30% dels casos, es tracta d’una cardiopatia greu. Gràcies als avenços de les darreres dècades, un 95% d’aquests infants arriben a l’edat adulta, però ho fan amb unes necessitats molt específiques.

En aquest context, el Centre de Cardiopaties Congènites impulsat per Sant Joan de Déu i el Clínic Barcelona neix amb l’objectiu que sigui el mateix equip de professionals el que els segueixi i tracti al llarg de tota la vida.

Limitacions tecnològiques

El director del nou centre de cardiopaties, Daniel Pereda, ha explicat que, "en el cas dels nens, la cirurgia robòtica està limitada a la mida i edat dels pacients ja que l'instrumental i eines quirúrgiques han estat dissenyades per a cossos adults. Ara mateix, la limitació ens permet operar amb aquest sistema nens a partir de 6 anys i de 30 quilos endavant, però és possible que aquesta barrera tecnològica evolucioni al llarg dels anys i es puguin afrontar en el futur cirurgies a nens més petits".

El doctor Pereda estima que un 20% de les cardiopaties congènites es podrien beneficiar d'alguna mena de cirurgia mínimament invasiva, robòtica i no robòtica. "La previsió és operar a una dotzena de pacients cada any", afegeix. De moment ja s’han fet dues operacions d’aquest tipus, les primer de l’Estat, a una noia de 13 anys i un noi de 15, amb uns resultats excel·lents perquè la tècnica és poc invasiva i la recuperació dels pacients molt ràpida.

Es consolida la col.laboració

Ja fa anys que SJD i el Clínic col.laboren en alguns procediments. Amb la creació del nou centre de cardiopaties congènites dels dos hospitals aquesta situació es consolida, segons ha dit el conseller de Salut, Manel Balcells, en la presentació del nou dispositiu. El centre tindrà dues seus, una en SJD per a atendre nens i joves, i una altra en el Clínic, per als pacients adults, i compta amb un equip de 23 professionals, que inclouen cirurgians cardiovasculars, cardiòlegs, pediatres i anestesiòlegs. Els professionals consideren que aquesta aliança permetrà estendre a la població infantil tècniques quirúrgiques que encara no s'aplicaven en l'àmbit de la cirurgia cardíaca pediàtrica, tot i que ja estaven implantades en la d'adults.

Fins ara, els nens i joves afectats de cardiopaties congènites que havien de passar per quiròfan eren intervinguts mitjançant cirurgia oberta, cosa que significa que el cirurgià fa una gran incisió en el tòrax que comporta més risc de complicacions, més dolor i més temps de recuperació postoperatòria.

Susanna Ruiz

Susanna Ruiz

Periodista. Animals i llibres.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00