Aquí GironaAquí Girona
Sociedad | Actualidad

Els hotelers de Lloret es compren una dessaladora

El Consorci d'Aigües de la Costa Brava invertirà 4'5 milions d'euros en diferents mesures per combatre els efectes de la sequera

La dessalanitzadora mòbil al Port de la Selva / Lourdes Casademont (ACN)

La dessalanitzadora mòbil al Port de la Selva

Girona

Els hotelers de Lloret de Mar es compraran una dessaladora mòbil per poder omplir les piscines i diuen que l'excedent es podria destinar a cobrir les necessitats d'aigua de boca durant la temporada turística. Costarà 1,5 milions d'euros, que assumirà el sector, s'instal·larà en un extrem de la platja i es preveu que estigui en funcionament al maig.

Tindrà capacitat per tractar fins a 50 metres cúbics d'aigua de mar per hora i, segons el president del Gremi d'Hostaleria de Lloret, Enric Dotras, la intenció és que aquest model es pugui "replicar a altres punts de la Costa Brava". Dotras ha explicat que els costos els assumirà cada establiment en funció dels llits que tinguin i que, en aquests moments, el 80% dels associats hi està a favor, però que aspiren a arribar al 100%. El Gremi representa el 95% dels allotjaments de Lloret i que això implica 120 establiments i 40.000 llits.

L'empresa que instal·larà la dessaladora mòbil és la mateixa que en va portar una al Port de la Selva per garantir l'aigua a la població. En el cas de Lloret de Mar, inicialment es posarà en un extrem de la Platja Gran, captarà l'aigua de mar directament d'un pou natural que hi ha a la sorra i es transportarà en cisternes fins als establiments.

Tot i que tindrà capacitat per dessalinitzar 50.000 litres per hora, Dotras calcula que en necessitaran menys de 10.000 per omplir piscines. La resta es pot utilitzar per beneficiar a particulars, empreses o anar a la xarxa d'abastament. La dessaladora és temporal, la planta és definitiva i tot i que la compra és privada, el Gremi la cedeix a l'Ajuntament, que és qui s'encarrega dels permisos amb l'ACA i el Consorci d'Aigües de la Costa Brava.

El president del Gremi d'Hostaleria de Lloret diu que han decidit tirar pel dret perquè necessiten solucions: "si no ho fem nosaltres, ningú ho farà; i sobretot, aquells qui treballem al sector turístic, no podem perdre ni un sol dia". La intenció és que aquest model es pugui estendre arreu de la Costa Brava.

4'5 milions d'inversió per part del Consorci d'Aigües de la Costa Brava

El Consorci d'Aigües de la Costa Brava ha anunciat un paquet de mesures per valor de 4'5 milions d'euros per millorar la gestió de l'aigua. Aquest organisme està integrat per 47 ajuntaments del litoral i del prelitoral gironí dels quals tots estan en fase d'emergència. Per això, s'han impulsat nou mesures que han d'estar acabades aquest estiu perquè es pugui garantir més aigua pels municipis.

Entre les accions hi ha millorar els processos de l'aigua en l'estació de tractament d'aigua potable a Torrent i a Montfullà, recuperar un pou a Cadaqués i fer-ne un a Gualta, així com la impermeabilització dels dipòsits de Colera i de Portbou, per evitar fuites. Una de les mesures més importants serà la construcció d'una bateria de pous per abastir la zona d'Empuriabrava. Jordi Agustí, gerent del consorci, ha explicat que preveuen que aquesta aigua tindrà "certa salinitat". La sotmetran a un procediment d'osmosi, però no poden garantir que serà potable químicament. "Millor donar aigua de poca qualitat que no donar-ne" ha dit el gerent.

A més, a llarg termini també estan treballant en prova pilot a Roses per purificar l'aigua depurada i injectar-la als aqüífers. Es preveu que les obres de la planta durin sis mesos i a partir d'aquí començarà un període de proves de 18 mesos. En tot aquest temps, diversos equips científics analitzaran diferents paràmetres de l'aigua per garantir que és potable. Una vegada se superi aquest període de proves, es començarà a posar en funcionament.

Així ho hem explicat a l'Aquí Girona:

Els hotelers de Lloret es compren una dessaladora

11:26

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00