Lluïsa Cunillé, un misteri teatral
La Sala Atrium de Barcelona estrena l'última obra de Lluïsa Cunillé, 'AL CONTRARI!'
Al ‘Tot És Comèdia’ hem abordat un dels grans misteris del teatre català: Lluïsa Cunillé (Badalona, 1961). L'autora de prestigi, abastament representada i premiada, porta 30 anys escrivint obres, algunes fins i tot s’han adaptat al cinema com 'Barcelona, mapa d'ombres', dirigida per Ventura Pons. Son els mateixos 30 anys que porta sense concedir cap entrevista. La dramaturga és del tot reàcia a l’exposició pública perquè entén que els seus textos ja parlen per si sols. Només es permet aparèixer en públic quan li concedeixen un premi, però els seus discursos no van més enllà de la paraula "gràcies".
Prolífica Cunillé
Cunillé ha estat notícia per partida doble aquestes últimes setmanes perquè dos teatres de Barcelona han estrenat obra seva: el Teatre de la Gleva representava ‘El Gos’ i la sala Àtrium té en cartell fins el 4 de febrer 'AL CONTRARI!', totes dues peces estan dirigides per Albert Arribas. Al programa hem convidat una de les dues protagonistes d'AL CONTRARI!', Antònia Jaume, i el crític teatral del digital Núvol i el suplement cultural Babelia d'El País, Oriol Puig Taulé per parlar d'aquest últim espectacle i de la figura de Lluïsa Cunillé.
Accents i perruques
A 'AL CONTRARI!' veiem una directora de teatre municipal en plena crisi dormint la mona en un equipament mig tancat. No hi ha pressupost ni per programar espectacles, ni tan sols per pagar la calefacció, però la directora no es mou de la sala. Allà viu, beu, dorm i, en plena nit, comença a rebre visites com la de l'exmarit, un escenògraf que treballa a Alemanya, que es presenta amb la seva parella actual, una noia molt més jove. Tots aquests personatges els fa la Berta Giraut en un exercici de transformisme remarcable (atenció als accents i les perruques!).
Nepotisme?
Les visites a la directora del teatre seran el prolegomen d'una tragèdia, que ens traslladarà a un altre escenari: l'ajuntament. A l'edifici del consistori, la directora haurà de respondre davant la seva germana, l'alcaldessa que la va "col·locar" en el càrrec. Les relacions entre poder i cultura, la importància del teatre per la Humanitat i molts temes més s'aborden en l'última obra de Lluïsa Cunillé que es pot veure fins al 4 de febrer a la Sala Atrium de Barcelona.