Tot és ComèdiaTot és Comèdia
Ocio y cultura

La biblioteca popular, amb Marta Cava

Calonge, poble de llibres

SECCIÓ. La biblioteca popular, amb Marta Cava

SECCIÓ. La biblioteca popular, amb Marta Cava

11:02

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

Barcelona

A principis de desembre, Calonge va celebrar el segon aniversari del seu projecte "Poble de llibres", una iniciativa per fomentar la cultura i el turisme local i de la zona, més enllà de la platja, que consisteix en establir diferents llibreries en el seu nucli i lligar-ho a una programació cultural. Des de llibreries amb un fons més generalista i per a tots els públics, fins a d’altres especialitzades (en música, còmic o cuina). Tot just fa pocs dies, han anunciat que l’Ajuntament prepara ampliar el nombre d'establiments per aquest projecte. A continuació, una selecció de títols que hem pogut trobat a les llibreries de Calonge:

1) Els fills adormits / Anthony Passeron (L’Altra Editorial)

Trobat a Rals Llibres. Els dos protagonistes principals (i n'hi ha un tercer, però ara en parlarem) són un heroïnòman i la seva filla. Dues víctimes de la mateixa malaltia, però tractats i viscut tot de maneres diferents, tant per part seva com per la del seu entorn. Els tercers, són els metges francesos que van lluitar i treballar per trobar l'origen i l'antídot, per evitar que les morts fossin cada cop més i més freqüents, i que es van trobar enmig d'una batalla d'egos per part de científics americans. L'autor, doncs, vol fer justícia: als protagonistes, que són ni més ni menys que el seu tiet i la seva cosina, i tots els científics que van participar amb el seu granet de sorra a aturar l'epidèmia d'una malaltia de la qual no se'n sabia res. Una obra sobre la mort, la malaltia, la justícia i la injustícia, les addiccions, les relacions familiars, els silencis, les lluites i les cures. Un llibre breu però que condensa el que va ser l'impacte de la sida.

2) Els hereus: Un retrat proper de la fractura racial a Sud-àfrica / Eve Fairbanks (Periscopi)

Trobat a La Viatgeria. Pensar en Sud-àfrica és pensar en Nelson Mandela i la seva imatge messiànica, és pensar en un canvi i en un futur esperançador, però, com va ser en realitat la transició en aquest país africà, després de l’apartheid? En aquesta obra, l’autora ens porta tres veus amb qui podem reconstruir com va ser l’abans, el durant i el després d’aquesta època fosca de la història sud-africana: a partir d’una mare i una filla residents a Soweto i un soldat blanc, llegirem com van viure aquesta època, que òbviament, és diferent segons el color de la pell i el barri on residien. Un llibre que reflexiona sobre el racisme, la desigualtat i els privilegis.

3) Les cendres a la piscina / Laura Gost (Proa)

Trobat a Espai Libelista. La Laura no marxa de Mallorca i ens presenta una família mallorquina, que gràcies al creixement turístic i especulatiu de l'illa, fa que el seu patriarca, en Sebastià, passi de ser un senzill pagès a un gran constructor immobiliari. A cada capítol, anirem seguint l'evolució que fa ell, de l'ascens fins al seu descens i decadència, però també a la resta de la família: les seves tres dones, els seus fills, els seu nets. De com la primera dona no s'adapta a la vida de nova rica i vol trencar amb el matrimoni, com el fill gran veu el model d'èxit del seu pare i només vol fugir d'això, com el petit pensa que pot heretar l'èxit del pare per defecte, com una de les nétes s'acabava adonant que no té relació amb l'avi. Tot i ser un home d'èxit, aquest gran empresari acaba els seus dies en un pis petit i amb un cuidador fent-se càrrec d'ell perquè, per molts diners i molts reconeixements que tinguis, pots acabar sol. En Sebastià és la troca i la família són els fils que van envoltant la història a cada capítol.

4) Sacrificis d’estiu / Robert Marasco (Les Males Herbes)

Trobat a La viatgeria. Els estius poden ser asfixiants. I més si fa una una calor sufocant i estàs tancat en un pis amb la teva parella i el teu fill i tens veïns molestos. I és de sobte quan et cau un regal del cel: una oferta temptadora per quedar-te en una mansió, a les afores de la ciutat per un preu irrisori i amb una única condició molt fàcil de complir. Qui li diria que no? Una novel·la d'aquelles que sembla que no passa res, però que va fent xup-xup lentament, notes que alguna cosa està a punt de passar, que en qualsevol moment hi haurà un gir inesperat dels esdeveniments, però que no saps ni en quin moment ni com passarà, però pressents que està a punt de passar. Beneïda per un mestre del suspens com Stephen King, no sorprèn que se'n fes una adaptació cinematogràfica als anys 70, ja que l'autor sap crear molt bé l'atmosfera per tenir al lector atrapat fins al final.

5) Tiberi Cèsar / Núria Cadenas (Proa)

Trobat a Rals Llibres. La història de la Roma antiga és fascinant i cada personatge, pràcticament, es mereixeria una novel·la. L’escriptora Núria Cadenas, però, ha triat un de concret, l’emperador Tiberi, que serveix com a pedra angular per bastir aquest llibre: no és una biografia sobre ell, sinó sobre tot el món que l’envolta, els seus descendents i els seus predecessors. Cadenas mira a l’interior de cada un d’ells, sobretot de les dones, buscant la seva vessant més personal i íntima, a base de capítols curts i una prosa molt ben cuidada.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00