Tot és ComèdiaTot és Comèdia
Ocio y cultura

Crisal Rodríguez: "El creador de l'Slam Poetry va inventar la Coca-Cola de la poesia"

Descobrim com funcionen els tornejos de poesia oral que creen sensació

ENTREVISTA.Crisal Rodríguez (slam poetry)

ENTREVISTA.Crisal Rodríguez (slam poetry)

13:33

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

Barcelona

Chicago, 1986. En un pub del barri d'Uptown es celebra un esdeveniment cultural totalment innovador. El seu creador, el poeta local Marc Smith -ara mundialment conegut com a Slam Daddy-, l'ha batejat amb el nom d'Slam Poetry, i consisteix en un torneig de poesia en el qual el públic assistent, amb les seves puntuacions, decidirà qui és el guanyador. Democràcia pura i dura, vaja. L'objectiu del Mark Smith era apropar la poesia un públic poc acostumat als versos i la jugada li va sortir rodona: quasi quaranta anys més tard, el format Slam Poetry s'ha exportat arreu del món, també a Catalunya. Parlem d'aquest fenomen en alça amb la poetessa i membre de la xarxa del Poetry Slam Barcelona, la Crisal Rodríguez,

Un diumenge al mes al CCCB.

La Poetry Slam Barcelona va ser, juntament amb la de Madrid, la primera xarxa de tornejos de poesia que es va crear a l'estat. Va ser l'any 2011. Tretze anys més tard, no només està més que consolidada, sinó que cada vegada té més adeptes. Un diumenge de cada mes se celebra un Slam Poetry al CCCB, amb entrada lliure i gratuïta pel públic. Per participar-hi en condició de poeta, només t'has d'inscriure a les xarxes socials de Poetry Slam Barcelona -hi ha tanta demanda que es decideixen els participants per sorteig- i complir amb les tres normes bàsiques del torneig: "només pots utilitzar la veu i el cos, no pot durar més de tres minuts i el text ha de ser d'autoria pròpia", detalla la Crisal Rodríguez, una habitual dels tornejos de poesia oral i flamant guanyadora de l'edició 2023 del Llobregat Poetry Slam, que li va permetre accedir a la final nacional celebrada a Granada. "Qui guanya el torneig local passa al nacional, qui guanya el nacional passa a l'europeu, i qui guanya l'europeu passa al mundial". A més de la xarxa de Barcelona, a Catalunya també hi ha les xarxes de Poetry Slam Santa Coloma, Lleida, Hospitalet i el Baix Llobregat.

Un món precari.

"Mentre a països com França o Alemanya està remunerat i totalment integrat dins la indústria cultural, els que aquí ens dediquem a l'Slam Poetry no veiem ni un duro", remarca la Crisal, "només ens dona visibilitat per si algun ajuntament, biblioteca o empresa ens vol contractar". Tot i la manca de recursos, l'interès per l'Slam Poetry a Catalunya no para de créixer. Per exemple, cada vegada hi ha més instituts que contracten els seus serveis per fer tallers de poesia amb adolescents. "Al principi, els nanos ens miren amb escepticisme, però acaben passant-s'ho pipa", ens comenta la Crisal.

Talent català.

"Els Països Catalans guanyem la majoria dels tornejos nacionals", ens diu la Crisal quan li preguntem pel talent català dins de l'Slam Poetry. Entre altres noms, destaquen la subcampiona d'Europa, l'Adriana Bertran -de la qual vam poder escoltar un fragment acompanyat d'una base musical inèdita que el productor musical Dive Dibosso ens va cedir per l'ocasió-, o la mateixa Crisal, que vam tenir la sort que ens recités en directe un petit fragment de la seva peça 'Epigenètica'.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00