Aquí GironaAquí Girona
Sociedad

Ferran Giron: "El que més trobo a faltar del Mercadal és la sensació de barri"

L'Aquí Girona visita el barri del Mercadal per conèixer la gent que hi viu i quines són les demandes de l'Associació de Veïns

Girona barri a barri - Mercadal

Girona barri a barri - Mercadal

20:50

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

Girona

El Mercadal és un dels barris cèntrics de Girona. Situat entre l’Eixample, el Barri Vell, Sant Ponç i Devesa-Güell inclou carrers comercials com Santa Clara i el Carrer Nou, així com la Plaça independència i la part Oest de la Plaça Catalunya. L'any 2023, segons dades de l’Ajuntament, hi vivien unes 2.600 persones.

Les persones que viuen al Mercadal, segons Jordi Batallé, membre de l'Associació de Veïns, ha anat canviant. "La població va envellir. Els fills d'aquestes persones es van desplaçar cap a l'Eixample i va anar quedant despoblat. Ara hi ha molts pisos buits que s'estan arreglant". Davant d'aquesta situació, Ferran Giron, president de l'Associació, apunta que "abans era un barri amb gent de tota la vida. El problema és que la gent nova -estudiants o turistes que venen en pisos turístics- no s'impliquen a la vida del barri".

A més, també subratllen que hi ha moltes persones que freqüenten al barri perquè tenen el seu lloc de feina aquí. "Això fa que hi hagi més serveis que també poden ser pels veïns i hi ha vidilla pel carrer. No és ni bo ni dolent, és així" explica Batallé.

Respecte als temes de neteja, Giron assegura que "han millorat". En seguretat, que l'octubre del 2022 des de l'Associació de Veïns van presentar 600 firmes a l'Ajuntament demanant que s'implementessin millores, encara no han notat diferència. "La gent no se sent segura" constata el president. "Els sense sostre causen inseguretat. Creiem que es podria millorar obrint un centre com la Sopa a cada capital de comarca".

Altres demandes de l'Associació de Veïns del Mercadal són relacionades amb la mobilitat. El barri té espais convertits en zona de vianants, però segons els veïns no hi ha bona convivència entre les persones que van a peu i els patinets i les bicicletes. "Volem que tothom es pugui passejar tranquil·lament" asseguren. Una altra mancança és la falta de guarderia pública o de biblioteca.

Evolució del barri

Giron fa 50 anys que viu al barri, des que es va casar. El que més enyora del barri "d'abans" és "el mateix barri, la convivència, el coneixement, el fet que tots anàvem a una, ens ajudàvem, ens coneixíem pel nostre nom" explica. "Això ara no passa, ens hem de posar al dia".

Batallé, en canvi, va nèixer al barri i recorda la fàbrica Grober, que ocupava un "espai importantíssim" del barri, que ara "s'ha convertit en edificis i en espai públic". Reconeix, la despersonalització que parlava Giron, i assegura que "la manera de fer actual et porta a fer una vida molt més individualista".

Des de l'Associació de Veïns organitzen cursos, trobades, exposicions i intenten donar vida al barri, "la part de la vida que ens falta" apunten.

Girona barri a barri

"Girona barri a barri" és una secció del programa "Aquí Girona" (de dilluns a divendres, de les 15 a les 16h a les freqüències de la SER a Girona) on volem trepitjar tots els barris de la ciutat per conèixer la gent que hi viu i les problemàtiques que denuncien els veïns. La temporada passada ja ens vam passejar per Pont Major, Les Pedreres, Fontajau, Mas Ramada, Sant Narcís, Pedret, Barri Vell, Carme-Vista Alegre, Santa Eugènia i Montjuïc.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00