Tot és ComèdiaTot és Comèdia
Ocio y cultura

Martí Gironell: "Aquest llibre pot despertar vocacions científiques entre els nens"

L'escriptor publica 'Les aventures de la Bio i la Medi' amb il·lustracions de Pilarín Bayés

ENTREVISTA. Pilarín Bayés i Martí Gironell

ENTREVISTA. Pilarín Bayés i Martí Gironell

25:07

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

Barcelona

És 31 de desembre i toca fer-se propòsits per l'any nou. Normalment, ens en fem per cadascú de nosaltres, individuals, allò típic de portaré una vida més sana o aprendré anglès d'una vegada per totes. Però, i si aquest cop ens féssim més propòsits d'any nou col·lectius, com a societat? Per exemple, que es destinin més diners a la investigació mèdica, a la recerca per trobar cura a les malalties. Un desig al que s'apunta ràpidament Martí Gironell al 'Tot És Comèdia', sobretot després d'haver conegut i tractat alguns metges investigadors per escriure el seu últim llibre.

L'escriptor i periodista ha creat un conte per acostar la ciència i la salut als més petits en col·laboració amb l'Institut d'Investigació Biomèdia de Girona (IDIBGI), 'Les aventures de la Bio i la Medi' amb il·lustracions de Pilarín Bayés. És la història de dues germanes bessones molt curioses. Una d'elles es posa malalta i l'altra, gràcies a una poció màgica, es fa petita i es fica en el cos de la seva bessona per saber quin mal té. Aleshores entren en acció uns altres personatges, com els linfòcits i els bacteris. Aquests elements microscòpics han suposat un repte per la Pilarín perquè no els havia dibuixat mai.

Vocacions

Al final del llibre, els lectors troben uns QR que enllacen amb una sèrie de vídeos divulgatius que ha realitzat el propi personal de l'IDIBGI. Alguns d'aquests vídeos adreçats a la mainada tracten temes com la diferència que hi ha entre virus i bacteris, com funciona un laboratori i, fins i tot, proposen experiments per fer a casa. Un de ben sorprenent és com extreure l'ADN d'una maduixa. "Aquest llibre, que no deixa de ser una petita aventura, crec que pot despertar vocacions i engreixar la curiositat de la mainada", diu Gironell. I en la mateixa entrevista, Pilarín Bayés critica que "moltes vegades els editors no gosen fer llibres de ciència perquè costa molt d'explicar a nivell de nens, però aquesta vegada hem tingut molta sort".

Amb l'escriptor i la ninotaire hem aprofitat per parlar de com veuen l'educació després de l'informe PISA, si eren bons estudiants de ciències quan eren petits, si van tenir la fortuna de comptar amb bons professors que els motivessin i de com passen la revetlla de cap d'any. Finalment els hem demanat els seus propòsits pel 2024.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00