Tot és ComèdiaTot és Comèdia
Ocio y cultura

Alba Dalmau: "Esperem que no ens calguin grafòlegs per llegir d'aquí a 25 anys els textos de la càpsula"

L'escriptora és una de les ideòlogues del projecte 'La càpsula del temps'

ENTREVISTA. Alba Dalmau

ENTREVISTA. Alba Dalmau

19:15

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

Barcelona

Amb motiu del seu centenari, el PEN Català ha convidat a un seguit d'escriptors i traductors a dipositar textos inèdits en una càpsula del temps que no es podrà obrir fins a l'any 2047 –coincidint amb el 125è aniversari de l'entitat-. Un projecte ideat pel poeta i traductor Antoni Clapés i per l'escriptora Alba Dalmau, que ha passat pels micròfons del 'Tot És Comèdia'.

Una idea exportada d'Oslo. "Fa un parell d'anys vaig visitar la Biblioteca Nacional d'Oslo, a Noruega, i allà vaig descobrir un projecte anomenat 'La biblioteca del futur'. Consistia a convidar a personalitats de la literatura –com per exemple Margaret Atwood- a dipositar un manuscrit en una mena de cova, en la qual no es podria entrar fins d'aquí a cent anys. La idea em va impressionar tant que, quan el PEN Català em va proposar pensar alguna cosa per commemorar el seu centenari, vaig tenir clar que havíem d'imitar aquella idea, però rebaixant les pretensions" explica l'Alba Dalmau. L'escriptora de Cardedeu també ens ha detallat com serà l'artefacte de la càpsula del temps –dissenyat per l'artista Perejaume-: "Encara està en plena creació, però ja sabem que serà una caixa de fang, com una espècie de guardiola de les antigues, que l'any 2047 es trencarà per agafar els textos dipositats en aquests vint-i-cinc anys". A més, hem pogut saber que aquests escrits seran de temàtica lliure –sempre que facin referència a algun dels principis fundacionals del PEN, com per exemple 'democràcia', 'diàleg' o 'llibertat d'expressió- i que l'objectiu passa per poder publicar un llibre amb els textos o alguna cosa semblant quan s'obri la càpsula d'aquí a vint-i-cinc anys.

La no promoció de 'Ho, Ho, Ho'. A més de per la seva participació en el projecte 'La càpsula del temps', teòricament l'Alba hauria d'estar de promoció del seu darrer llibre publicat 'Ho, ho, ho' -un text de temàtica nadalenca-, però no vol parlar. El motiu és que aquest text va ser un encàrrec de l'editorial Univers del grup Enciclopèdia, que ara assegura que no té líquid per pagar-li els més de 4.500 euros que li deuen. "Us podeu imaginar el greu que em sap no parlar d'una obra que m'ha costat tant temps i esforç, però és l'única manera que tinc de fer justícia això que està passant". L'Alba no és l'única afectada pels impagaments de l'editorial, també hi ha altres escriptors, il·lustradors i dissenyadors que han decidit crear una plataforma per tractar de trobar una solució conjunto a aquest greu problema.

Un ofici precari. Recentment, l'AELC -l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana- ha publicat unes dades molt preocupants pel sector: entre aquestes, només un de cada quatre escriptors rep el 15 % dels seus ingressos anuals de la literatura, o que els escriptors només cobren de mitjana un 9,5 % dels beneficis dels seus llibres. "M'agrada molt parlar-ne, perquè l'ofici d'escriptor arrossega un cert glamur, hi ha gent que creu que estem muntats al dòlar i, realment, és tot el contrari. Ara mateix, per a la gran majoria d'escriptors, és impossible viure només de la literatura", diu l'Alba quan li comentem les dades.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00