Selecciona tu emisora

Ir a la emisora
PerfilDesconecta
Buscar noticias o podcast

"Valoreu-me per si ho faig bé a sobre de l'escenari, no per la meva discapacitat"

En el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, el monologuista Marc Buxaderas explica a SER Catalunya com la viu sent actor

ENTREVISTA. Marc Buxaderas a SER Catalunya

ENTREVISTA. Marc Buxaderas a SER Catalunya

00:00:0005:40
Descargar

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

Barcelona

El monologuista i actor, Marc Buxaderas, ha explicat a SER Catalunya com viu la seva professió amb la paràlisi cerebral tetraplègica que té des que va néixer. Ho ha fet en el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, un moment que ha aprofitat per reivindicar-se. Buxaderas ha resumit què li passa: "Tinc unes neurones que se'n van anar a prendre un cafè i encara espero que tornin". L'actor ha reconegut que hi ha moltes coses que li agradaria fer i que no pot fer, però també que és el mateix que li passa "a tothom". Tanmateix, s'ha diferenciat, ell mateix, de la resta de gent amb discapacitat perquè la seva "es veu molt", ja que va amb cadira de rodes.

Aquests dies, està fent l'espectacle Spasticity, a la Villaroel, a Barcelona. Un espectacle de 70 minuts en què repassa la seva vida, a través d'un monòleg, i explica anècdotes des del punt de vista d'una persona amb diversitat funcional. El monologuista té clar quin és el seu objectiu: "vull aconseguir transmetre un missatge de normalització cap a la societat". A més, ha deixat uns quants missatges a les persones que el van a veure. "Que no només vegin una persona amb discapaitat. També tota la resta de coses, algú amb tot el possible talent que pugui tenir" ha dit.

Buxaderas ha defensat fer un monòleg a través de bromes, lluny d'arguments seriosos per "no avorrir l'audiència, que no s'adormi". També que el públic pugui riure tant amb ell com d'ell: "vull que riguin des del minut zero, que per mi no es tallin". Igualment ha subratllat un problema amb què es troba sovint: "sovint em diuen ai, pobret. Hi ha certa paternalització, sí". I ha deixat clar quina és la seva resposta a tot això: "valoreu-me per si ho faig bé a sobre de l'escenari, no per la meva discapacitat". En aquest sentit, ha explicat que s'ha trobat, alguna vegada, amb dies que no havia fet una bona actuació i, tot i això, la gent l'havia felicitat.

A Catalunya, 660.000 persones tenen una discapacitat

Són més de mig milió de persones les que, a Catalunya, tenen una discapacitat. D'aquestes, 78.000 són intel·lectuals. Més d'un 40% no ha pogut accedir a l'educació que volia, segons un informe del Dincat. En un comunicat, el col·lectiu denuncia que encara no estigui garantit l'accés a tot el sistema educatiu dels alumnes amb una discapacitat. Ahir, de fet, centenars de persones es van agrupar a la plaça Sant Jaume de Barcelona per reclamar-ho.

Els ajuntaments de molts indrets de Catalunya s'il·luminaran aquesta tarda de color taronja per commemorar el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat.

Ferran Dalmau

Ferran Dalmau

Editor de Hora 14 Catalunya los fines de semana. Periodista por culpa de Tintín. Sigo queriendo ser...

 

Directo

  • Cadena SER

  •  
Últimos programas

Estas escuchando

Hora 14
Crónica 24/7

1x24: Ser o no Ser

23/08/2024 - 01:38:13

Ir al podcast

Noticias en 3′

  •  
Noticias en 3′
Últimos programas

Otros episodios

Cualquier tiempo pasado fue anterior

Tu audio se ha acabado.
Te redirigiremos al directo.

5 "

Compartir